Університетські цінності в закладах вищої освіти України та Республіки Польща: погляд студентів

Проценко, Олена Борисівна та Бульвінська, Оксана та Мельниченко, Ольга Володимирівна та Хархула, Ярослав (2021) Університетські цінності в закладах вищої освіти України та Республіки Польща: погляд студентів Освітологія (10).

[thumbnail of O_Protsenko_Osvitologiya_2021_10_NDLO.pdf] Текст
O_Protsenko_Osvitologiya_2021_10_NDLO.pdf

Download (517kB)

Анотація

У статті на основі власного експериментального дослідження проведений порівняльний аналіз ставлення студентів українських і польських закладів вищої освіти до університетських цінностей. Наголошено, що морально-етичні цінності академічної культури, сформульовані в «Декларації етичних цінностей і принципів вищої освіти в Європі», реалізуються в усіх аспектах діяльності європейських університетів, зокрема польських. Україна, стратегічною метою якої є входження до Європейського Союзу, реформує систему освіти відповідно до цінностей Європейського простору вищої освіти. Акцентовано, що система спільних цінностей, відносин, норм, звичок, традицій, форм поведінки і ритуалів, не тільки задекларованих, а й підтриманих усіма членами університетської спільноти, є важливим елементом унікальної корпоративної культури закладу вищої освіти, що визначає його організаційний успіх, сприяє підвищенню якості освіти. Дослідження, проведене на основі опитування студентів Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка і педагогічного факультету Єзуїтського університету Ігнатіанум, виявило, що польські студенти виявляють більшу прихильність до європейських цінностей, які задекларовані і послідовно впроваджуються в Європейському просторі вищої освіти; українські студенти більшою мірою орієнтовані на індивідуальні цінності. Ці результати підтверджують відмінності у політично-аксіологічному статусі двох країн.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: вища освіта; Європейський простір вищої освіти; корпоративна університетська культура; студенти; університетські цінності
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Erih Plus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ освітології
Користувач, що депонує: Оксана Іванівна Бульвінська
Дата внесення: 16 Лист 2021 09:39
Останні зміни: 16 Лист 2021 09:39
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/38639

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу