Педагогічний дискурс у типології дискурсу

Ситник, Ілона Василівна (2021) Педагогічний дискурс у типології дискурсу «Нова філологія» (83). с. 244-250.

[thumbnail of I_Sytnyk_NF_83_KUBG.pdf] Текст
I_Sytnyk_NF_83_KUBG.pdf - Опублікована версія

Download (498kB)
Офіційне посилання: http://novafilolohiia.zp.ua/index.php/new-philolog...

Анотація

У статті на основі аналізу наукових праць досліджено місце педагогічного дискурсу у типології дискурсу. Поняття «дискурс» вважається одним із ключових понять цілого ряду гуманітарних наук. Саме через полідисциплінарність, багатозначність та багатофункціональність дискурсу не існує загальноприйнятого та однозначного визначення цього поняття, що, в свою чергу, призвело до відсутності єдиної типології дискурсу. Науковці, систематизуючи дискурс, залежно від предмету дослідження за основу використовують певний критерій або критерії та подають різні класифікації. У статті проаналізовано, виділено та систематизовано існуючі основні наукові підходи до класифікації дискурсу. У результаті дослідження було з’ясовано, що загальноприйнятим, в парадигмі соціолінгвістичного параметра згідно з формулою спілкування «сугестор (адресант) – сугерент (адресат)», вважається розуміння педагогічного дискурсу як інституційного типу дискурсу, що характеризується певними системо-утворюючими ознаками (учасники, мета, хронотоп, стратегії, жанри). Встановлено, що в лінгвістичній літературі вживається термін «педагогічний дискурс» у вузькому значенні, і це означає функціонування теорії навчання й виховання, а також термін «педагогічний дискурс» у широкому значенні, тобто форма суспільної практики, яка має педагогічну ціль – соціалізація нового члена суспільства. У статті висвітлюються найвідоміші дослідницькі інтерпретації поняття «педагогічний дискурс» в сучасній парадигмі лінгвістичних знань. Окреслено актуальне питання еволюції поняття «педагогічний дискурс». Виділено та проаналізовано основні наукові підходи до визначення поняття «педагогічний дискурс» з позиції вітчизняних та закордонних дослідників. На підставі аналізу наукових праць із різними підходами до визначення поняття «педагогічний дискурс» запропоновано авторську дефініцію цього поняття, яка трактується як систематичний процес взаємодії мовців в межах педагогічної ситуації, де учасники спілкування використовують екстралінгвістичні, прагмалінгвістичні та лінгвістичні знакові системи.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: дискурс; педагогічний дискурс; лінгвістика; текст; комунікація.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра східних мов і перекладу
Користувач, що депонує: Ілона Василівна Ситник
Дата внесення: 17 Груд 2021 09:44
Останні зміни: 17 Груд 2021 09:44
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39064

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу