Коучінговий супровід в умовах глобальної кризи

Вінник, Наталія Дмитрівна та Кутішенко, Валентина Петрівна (2021) Коучінговий супровід в умовах глобальної кризи Колективна (три і більше авторів). Development of scientific, technological and innovation space in Ukraine and EU countries: Collective monograph. Publishing House “Baltija Publishing”, Riga, Latvia, Riga, Latvia.

[thumbnail of N_Vinnyk_V_Kutishenko_KM_IL.pdf] Текст
N_Vinnyk_V_Kutishenko_KM_IL.pdf

Download (602kB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-151-0

Анотація

У розділі розкривається сутність персональної коучингової підтримки особистості в умовах глобальної кризи суспільства. А саме запропоновано коучингові технології психологічної підтримки в процесі переживання та подолання життєвих труднощів. Відзначається, що нинішня реальність така, що ми маємо жити в іншому світі: нестабільному, невизначеному, складному та неоднозначному світі VUCA. Автори вважають, що в цьому сенсі матеріалом широкого аналізу є досвід і теоретичні положення коучингу, які мають науково-методичну основу і є логічним продовженням ідей психологічної практики, притаманних гуманістичній, екзистенційній, постмодерністській, трансперсональній та інтегрованій психологічній парадигмі. У першому підрозділі розглядаються основні напрямки коучингу: бізнес-коучинг та лайф-коучинг, основні підходи, принципи та інструменти, які, на нашу думку, допоможуть у глобальній кризі в Україні. Дано визначення коучингу, зокрема, за М.Аткінсоном «коучинг впливає на позитивні зміни внутрішнього потенціалу людей, команд, організацій». Приділено увагу основним принципам коучингового процесу: 1. Всі в порядку. 2. Людина робить для неї найкращий вибір. 3. Зміни не тільки можливі, але й відбуваються завжди. 4. Кожен має всі ресурси для досягнення бажаного. 5. У кожній дії є позитивний намір. У другому рідрозділі обговорюється методологія коучингу, яка пропонує практики розвитку навичок, допомагає деталізувати та вибудовувати мікроелементний порядок ефективної коучингової комунікації за допомогою методів сильних тренерських бесід, вчить спілкуватися так, щоб ваше натхнення та можливості збільшувалися, допомагає вам за допомогою карт і методів розробити внутрішні мовні структури та структуру дій, пов’язаних з активацією каналу цілей. Наприкінці демонструється один з основних інструментів підтримки – Технічна дисоціація за допомогою роботи зі стресом. Висновки. Таким чином, коучинг – це процес трансформаційної комунікації, який допомагає клієнтам навчитися семи типів коучингового потоку, а саме: захоплення, спостереження, справжня цінність, логічний прогрес, творчий потенціал, глибока реалізація та вдячність з використанням фактору часу, методи, які спрямовані на пошук рішень та мислення, орієнтоване на результат тощо. У роботі показано, що тренерська підтримка в умовах кризи є актуальною і життєво важливою як для всіх видів бізнесу, так і на особистісному рівні, оскільки допомагає створити умови для якісних змін людської діяльності, які неодмінно призведуть до бажаного результату відповідно до її власних вимог і до нового витка саморозвитку.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: бізнес-коучинг; лайф-коучинг; трансформаційне спілкування; криза; стрес
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра психології особистості та соціальних практик
Користувач, що депонує: Кандидат Наталія Дмитрівна Вінник
Дата внесення: 26 Лист 2021 08:17
Останні зміни: 26 Лист 2021 08:17
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39087

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу