Інноватизація страхового бізнесу в умовах розвитку цифрової економіки

Сосновська, Ольга Олександрівна (2021) Інноватизація страхового бізнесу в умовах розвитку цифрової економіки Науковий журнал "БІЗНЕС ІНФОРМ" (7). с. 62-69. ISSN 2222-4459, 2311-116X

[thumbnail of Sosnovska_O_BI_7_FITU.pdf] Текст
Sosnovska_O_BI_7_FITU.pdf - Опублікована версія

Download (813kB)
Офіційне посилання: https://www.business-inform.net/article/?year=2021...

Анотація

У статті визначено актуальні тенденції інноватизації страхового бізнесу в умовах цифрової економіки. Наведено етапи розвитку сучасних страхових технологій (InsurTech), що є інноваційними продуктами у страховому секторі фінансової інфраструктури. Представлено інструменти цифровізації бізнес-процесів продажу страхових продуктів, урегулювання страхових претензій, ведення бухгалтерського та податкового обліку, андеррайтингу ризику, документообігу. Встановлено динаміку глобальних інвестицій у технологічні інноваціі? страхових компаній у світовому масштабі. Проаналізовано обсяги світових інвестиціи? та укладених угод у секторі InsurTech за галузями страхування та доведено, що 2020 р. є періодом усвідомлення значення та ролі впровадження цифрових технологій у страхову галузь, визнання цінності вектора цифровізації страхо- вого бізнесу та глобальних інвестицій у розвиток InsurTech з найвищими зафіксованими значеннями. Виявлено, що лідером залучення інвестицій у процеси інноватизації є галузь майнового страхування (P&C), яка акумулювала 53% загального обсягу фінансування та в якій укладено 63% угод. Галузь особистого страхування (L&H) займає друге місце за даними показниками, зберігаючи в цілому інвестиційну привабливість, високі обсяги фінансування та впровадження страхових технологій. Систематизовано економічні, технологічні, організаційно-управлінські та правові фак- тори, які стимулюють чи гальмують інноваційну активність страхових компаній в Україні. На основі узагальнення проблем і слабких місць, які є актуальними та перешкоджають бажаним темпам інноватизації страхового бізнесу в умовах цифрової економіки, запропоновано матрицю SWOT-аналізу доцільності впровадження InsurTech. Визначено, що впровадження інновацій і розвиток страхування на засадах цифровізації наразі є каталізатором стратегічного розвитку страхового бізнесу, підвищення якості страхових продуктів та успішної діяльності в умовах усе більш орієнтованого на клієнта фінансового сектора.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: цифровізація; страховий бізнес; бізнес-процеси; страхові технології (InsurTech); майнове страхування (P&C); особисте страхування (L&H); фактори інноваційної активності; SWOT-аналіз.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Sosnovska Ольга Александровна Сосновская
Дата внесення: 03 Груд 2021 12:53
Останні зміни: 03 Груд 2021 12:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39289

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу