Взаємозв’язок рівня прояву сенсомоторних реакцій з показниками фізичною підготовленістю у юних таеквондистів

Латишев, Микола Вікторович (2021) Взаємозв’язок рівня прояву сенсомоторних реакцій з показниками фізичною підготовленістю у юних таеквондистів Єдиноборства (2(20)). с. 93-104.

[thumbnail of M_Latyshev_E_2.pdf] Текст
M_Latyshev_E_2.pdf - Опублікована версія
Restricted to Тільки зареєстровані користувачі

Download (807kB)

Анотація

Мета: визначити взаємозв’язок рівня прояву сенсомоторних реакцій з показниками фізичної підготовленості у юних таеквондистів. Матеріали і методи. У дослідженні використано наступні методи: аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернету і узагальнення передового практичного досвіду, психофізіологічні методи дослідження, методи математичної статистики. У дослідженні брали участь 16 юних таеквондістов, віком 8-9 років. Педагогічне дослідження було проведено протягом трьох етапів. Перший етап було присвячено оцінки сенсомоторних реакцій, другий оцінки фізичної підготовленості юних таеквондістов, а на третьому етапі було проведено кореляційний аналіз між показниками сенсомоторних реакцій та показниками фізичної підготовленості. Результати: на підставі аналізу науково-методичної інформації, джерел Інтернету і узагальнення передового практичного досвіду було встановлено, що одним із багатьох завдань, які вирішують тренери у навчально-тренувальному процесі юних таеквондистів є визначення можливостей та задатків з точки зору досягнення новачками високих спортивних результатів у майбутньому. Результати дослідження свідчать про однорідність показників простих і складних реакцій (від 5,20 % до 10,79 %), крім показника складної реакції на об'єкт, що рухається, який має високий коефіцієнт варіації (38,6 %). Показники в тестах, які відображають специфічні сприйняття, також мають високий коефіцієнт варіації (від 16,5 % до 38,7 %). Це можливо пояснити тим, що даний тип реакцій має велике значення в єдиноборствах і кращі результати в даних тестах можуть свідчити про певні здібності деяких спортсменів. Аналіз результатів фізичної підготовленості показав, що практично в усіх тестах спостерігається велика варіативність значень (від 13,89 % до 96,02 %). Найменше значення коефіцієнта варіації відзначено в тесті «Човниковий біг 3×6 метрів» (V=7,77 %). Висновки. Кореляційний аналіз взаємозв'язку рівня прояву сенсомоторних реакцій з показниками фізичною підготовленістю показав, що значення отриманні при виконанні тесту «Проста зорова-моторна реакція» мають статистично значущі взаємозв'язоки з тестом «Човниковий біг 3×6 метрів» (r=0,51), а значення (тест «Проста моторика») статистично достовірно взаємодіють зі значеннями, які показали юні спортсмени у тесті «Комплексна естафета 15 метрів» (r=-0,51). В інших тестах відмічається слабкий рівень кореляційного взаємозв’язку (r<0,5). Вивчення взаємозв’язку рівня прояву сенсомоторних реакцій та фізичної підготовленості дозволило визначити рівень взаємодії механізмів керування рухами юних таеквондистів та сформувати напрямки щодо підвищення якості проведення навчально-тренувального процесу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: юні таеквондисти; кореляція; прості реакції; складні реакції; специфічні сприйняття; фізична підготовленість.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичного виховання і педагогіки спорту
Користувач, що депонує: Микола Вікторович Латишев
Дата внесення: 07 Груд 2021 15:06
Останні зміни: 07 Груд 2021 15:06
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39376

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу