Вплив соціального оточення на професійний вибір випускників

Середа, Олена Юріївна (2021) Вплив соціального оточення на професійний вибір випускників Журнал «Перспективи та інновації науки» (Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина» (4(4)). с. 376-386.

[thumbnail of O_Sereda_PIN_2021_4_IL.pdf] Текст
O_Sereda_PIN_2021_4_IL.pdf

Download (499kB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.52058/2786-4952 -2021-4(4)-376-...

Анотація

Анотація. На сучасному етапі соціально-економічного розвитку України, в умовах реформування загальної середньої освіти і розбудови профільної школи, інтенсивних змін на ринку праці значно загострюється питання професійного самовизначення молоді, зокрема учнів старших класів. Ситуація завершення середньої освіти вимагає від старшокласників здійснити професійний вибір, що активізує потребу в самопізнанні, самоусвідомленні і саморозумінні. Однак на практиці з’ясовується, що професійне самовизначення молодих людей відбувається складно і виявляється відірваним від прагнень, інтересів і потреб самого старшокласника. Проблема професійного самовизначення є важливим і широко досліджуваним феноменом, який вивчається у зв’язку з життєвими перспективами особистості, як аспект соціального самовизначення (М.Р. Гінзбург, Є.І. Головаха, Д.І. Фельдштейн), пов’язаний з розвитком особистості, специфікою її смислового сприймання (Є.О. Клімов, М.С. Пряжніков, П.А. Шавір), у зв‘язку зі спрямуванням і покликанням (В.П. Парамзін, К.К. Платонов, В.Є. Чудновський). У сучасних дослідженнях проблеми професійного вибору старшокласників приділено увагу ознакам готовності старшокласників до професійного самовизначення (М.Є. Скиба), особистісному потенціалу їхньої професійної самореалізації (С.Д. Максименко, Л.З. Сердюк), обумовленості професійної самореалізації особистісними цінностями (О.І. Пенькова), визначено технології побудови життєвих перспектив старшокласника (Н.Д. Володарська), а також зроблено акцент на творчу самореалізацію у толерантному освітньому просторі (С.П. Яланська, Н.М. Атаманчук). Дослідниками аналізується вплив чинників самодетермінації, автономії і самореалізації старшокласників на їхнє професійне самовизначення (K. Shorgen, L.Jaehoon, P. Panko). Водночас у дослідженнях означеної проблеми бракує ґрунтовного вивчення впливу оточення на професійний вибір випускників, урахування якого практичними психологами і педагогами сприяло б створенню умов для активізації процесу професійного самовизначення і самореалізації старшокласників. Особливої ваги у цьому контексті набувають чинники, які сприяють самоактуалізації, а отже, відчуттю впевненості випускників у ситуації професійного вибору.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: професійний вибір; професійне самовизначення; психологічний вплив; протистояння психологічному впливу; вплив оточення; конфліктна ситуація.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: Олена Юріївна Середа
Дата внесення: 08 Груд 2021 07:12
Останні зміни: 08 Груд 2021 07:12
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39379

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу