Геофізичні дослідження початку ХХІ ст.: «перевідкриття» культурного комплексу Прекукутень—Кукутень—Трипілля

Відейко, Михайло Юрійович (2021) Геофізичні дослідження початку ХХІ ст.: «перевідкриття» культурного комплексу Прекукутень—Кукутень—Трипілля Археологія і давня історія України, 2 (39). с. 306-317. ISSN 2227-4952; 2708-6143

[thumbnail of M_Videiko_Arh_2021_IFF.pdf] Текст
M_Videiko_Arh_2021_IFF.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: http://vgosau.kiev.ua/adiu

Анотація

Застосування у перші десятиліття ХХІ ст. сучасного геофізичного обладнання та супутникової зйомки спричинило до чергового «перевідкриття» світу давніх хліборобів з невідомими раніше археологам подробицями. Нові типи будівель, громадські споруди, сліди ремісничої діяльності, укріплень, планування та структура поселень, історії їхнього спорудження — ось приблизний короткий перелік відкриттів, які не лише змінили уявлення про давніх хліборобів, але і відкривають нові, захоплюючі горизонти досліджень на майбутні десятиліття. Цей огляд присвячений підсумкам майже десятилітнього геофізичного картографування поселень Кукутень-Трипілля на території Румунії, Молдови та України і розгляду їхніх наслідків.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Румунія; Молдова; Україна; культурний комплекс Прекукутень-Кукутень-Трипілля; геофізичне картографування; поселення.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра археології та давньої історії
Користувач, що депонує: д.і.н. Михайло Юрієвич Відейко
Дата внесення: 09 Груд 2021 13:23
Останні зміни: 09 Груд 2021 13:23
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39470

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу