Реформування системи охорони здоров’я України: нагальні завдання сучасного етапу

Яковенко, Ігор Валентинович та Царенко, А.В. та Тихоненко, С.В. (2020) Реформування системи охорони здоров’я України: нагальні завдання сучасного етапу Здоров'я суспільства, 9 (4). с. 83-91.

[thumbnail of I_Yakovenko_A_Carenko_S_Tihonenko_M_9_RSOZU_FITU.pdf] Текст
I_Yakovenko_A_Carenko_S_Tihonenko_M_9_RSOZU_FITU.pdf - Опублікована версія

Download (502kB)

Анотація

Мета дослідження: обговорити і визначити оптимальні підходи і шляхи вирішення кризової ситуації щодо забезпечення фінансової доступності населення України до вторинної та третинної медичної допомоги в умовах реформи системи охорони здоров’я і боротьби з пандемією захворювання на Covid-19. Матеріали та методи: нормативно-правові акти, джерела наукової літератури; методи дослідження: системного підходу, системного аналізу, порівняння і узагальнення. Результати та їх обговорення. Аналіз моделі реформування системи охорони здоров’я свідчить про значну нестачу коштів на фінансування медичної галузі. На кризову фінансову ситуацію в галузі охорони здоров’я вплинув також істотний перерозподіл коштів на користь первинної медичної допомоги (ПМД). Щоб виправити цю ситуацію, необхідно залучати об’єднані територіальні громади (ОТГ) до фінансуванні медичної допомоги, зокрема дати право ОТГ оплачувати лікування жителям громади за рахунок місцевих бюджетів. Також очевидною стає необхідність розробки особливого механізму медичної допомоги пацієнтам з хронічними захворюваннями. Доцільно перепрофілювати якусь частину закладів охорони здоров'я (ЗОЗ) в соціально-медичні центри, де хронічні хворі, у т. ч. паліативні пацієнти, зможуть одержувати планову підтримуючу терапію і реабілітацію, а при певних ситуаціях навіть ізоляцію. Це можуть бути заклади сестринського догляду, де основна увага приділяється виконанню призначень лікаря, психологічній та соціальній підтримці і духовному супроводу. Ще одним важливим і болючим питанням є подальша доля провідних медичних центрів і клінік Національної академії медичних наук України, МОЗ України та Державного управління справами. Багато напрямів реформування системи охорони здоров'я потребують проведення кардинальних заходів щодо корегування попередньо запущених механізмів, а також впровадженню інноваційних підходів. Висновки: Аналіз стану впровадження Програми медичних гарантій в межах реформування системи охорони здоров’я дозволив виявити суттєві недоліки механізмів фінансування ЗОЗ вторинної та третинної медичної допомоги. Необхідно впроваджувати зміни організаційної моделі ПМД, де основною ланкою повинна стати амбулаторія сімейної медицини на правах юридичної особи. Необхідно впроваджувати інноваційні підходи та додаткові джерела фінансування. Для цього потрібні доповнення до чинної нормативно-правової бази, які б врахували недоліки чинної моделі реформування системи охорони здоров’я та досвід регіонів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: реформування системи охорони здоров’я; механізми фінансування закладів охорони здоров’я; нормативно-правова база; соціально-медичні центри; первинна медична допомога; вторинна і третинна медична допомога; медичне страхування
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра управління
Користувач, що депонує: Марія Миколаївна Шульга
Дата внесення: 10 Груд 2021 11:36
Останні зміни: 10 Груд 2021 11:36
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39515

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу