Матеріали часопису «Український скиталець» як джерело для реконструкції таборового повсякдення інтернованих вояків-українців УГА в Чехословаччині (1922 р.)

Срібняк, Ігор Володимирович та Мартьянова, Яна Василівна та Хлєбіна, Ганна Євгеніївна (2021) Матеріали часопису «Український скиталець» як джерело для реконструкції таборового повсякдення інтернованих вояків-українців УГА в Чехословаччині (1922 р.) Колективна (три і більше авторів). Człowiek w historii vs historia człowieka: Monografia zbiorowa. Międzynarodowe konsorcjum naukowo-edukacyjny im. Luciena Febvra, Warszawa-Paryż.

[thumbnail of I_Sribnyak_Ya_Martianova_A_Chlebina_CwHvsHC_2021_IFF.pdf] Текст
I_Sribnyak_Ya_Martianova_A_Chlebina_CwHvsHC_2021_IFF.pdf - Опублікована версія

Download (33MB)
Офіційне посилання: https://iff.kubg.edu.ua/images/stories/Departament...

Анотація

Авторами даної статті були проаналізовані деякі з тих матеріалів часопису «Український скиталець», які стосувались основних проявів діяльності створених інтернованих вояками-українцями гуртків та організацій у таборі Йозефов. Було встановлено, що такі матеріали уміщувалися майже у кожному номері, а їх авторами виступали здебільшого самі таборяни, які брали безпосередню участь у культурно-просвітницькій роботі. Їх вивчення дає підстави стверджувати, що публікації журналу являють собою першокласний джерельний матеріал, використання якого дозволяє реконструювати основні прояви таборового повсякдення інтернованих вояків-українців у Йозефові. «Український скиталець» регулярно інформував про досягнення української таборової громади Йозефова на просвітницькій ниві, уміщував рецензії на театральні вистави та концерти, публікував інформацію про грошові надходження від благодійників. Також журнал ефективно виконував місію сполучника між командування частин УГА в таборі та підпорядкованими йому вояками, які тимчасово виїжджали з табору в складі робітничих команд.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Додаткова інформація: Díl «Materiály časopisu „Ukrajinskyj skytalec” jako zdroj pro rekonstrukci každodenního života táboru pro internované ukrajinské vojáky UHA v Československu (1922)» vznikl na základě institucionální podpory dlouhodobého koncepčního rozvoje výzkumné organizace poskytované Ministerstvem kultury (розділ «Матеріали часопису „Український скиталець” як джерело для реконструкції таборового повсякдення інтернованих вояків-українців УГА в Чехословаччині (1922 р.)» був підготовлений на основі інституційної підтримки довгострокового концептуального розвитку науково-дослідної організації, наданої Міністерством культури Чеської Республіки)
Ключові слова: «Український скиталець»; стаття; інтерновані вояки-українці УГА; табір Йозефов; Чехословаччина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 10 Груд 2021 13:05
Останні зміни: 04 Січ 2022 12:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39540

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу