Тенденції інноваційного розвитку страхових компаній в Україні

Сосновська, Ольга Олександрівна та Сіренька, Ірина Ігорівна (2021) Тенденції інноваційного розвитку страхових компаній в Україні Europian Scientific Journal of Economic and Financial Innovation (2(8)). с. 20-30. ISSN 2617-863X, 2617-8648

[thumbnail of O_Sosnovska_I_Sirenka_ESJEFI_2(8)_FITU.pdf] Текст
O_Sosnovska_I_Sirenka_ESJEFI_2(8)_FITU.pdf - Прийнята версія

Download (894kB)

Анотація

У статті досліджено сучасні тенденції розвитку ринку страхових послуг України. Проаналізовано динаміку кількості страхових компаній та їх інноваційну активність. Доведено, що компанії, які функціонують тривалий час не запроваджуючи нових технологій та страхових продуктів, втрачають свою клієнтську базу і є збитковими. Проаналізовано динаміку до зменшення кількості інноваційно-активних фінансових та страхових підприємств, які впроваджували нову або значно вдосконалену продукцію, інновації в продуктах та процесах, створювали маркетингові чи організаційні інновації. Здійснено аналіз основних показників функціонування та темпів росту діяльності страховиків, які відображає динаміка страхових платежів і страхових виплат. Представлено сутність та види інновацій на страховому ринку. Окреслено основні тенденції розвитку страхових продуктів, серед яких: інтернет, соціальні мережі, мобільні додатки, нові канали збуту, хмарні технології, автоматизація бізнес–процесів та визначено їх вплив на інноваційність страховика. Доведено, що розвиток та перехід на інтернет – страхування є необхідною умовою для ефективного управління страховою компанією та скорочення витрат на ведення діяльності. Визначено роль хмарних технологій і технологій великих даних (Big datа) щодо оптимізації бізнес-процесів та оцінки ризиків шляхом аналізу інформації з мережі Інтернет. Виявлено основні проблеми, з якими стикаються страхові компанії, шляхами подолання яких є впровадження інновацій, що в подальшому сприятиме розвитку страхового ринку України. Проаналізовано та систематизовано досвід вітчизняних страховиків щодо впровадження інновацій. Виявлено, що КАСКО та ДМС є більш інноваційними серед інших страхових продуктів. Узагальнено, що інноваційний процес передбачає поступове формування конкурентоспроможної страхової послуги, яка за кількісними та якісними властивостями перевершить свої аналоги. Встановлено, що забезпечення конкурентоспроможності та фінансової стійкості страхових компаній потребує розробки інновацій та їх активне впровадження у ключові бізнес-процеси.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: страхові компанії; інноватизація; інноваційна активність; види інновацій; інноваційні продукти
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Sosnovska Ольга Александровна Сосновская
Дата внесення: 13 Груд 2021 08:09
Останні зміни: 13 Груд 2021 08:09
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39553

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу