Стратегічні напрями забезпечення фінансової стійкості підпримства

Васечко, Людмила Іванівна (2021) Стратегічні напрями забезпечення фінансової стійкості підпримства European scientific journal of Economic and Financial innovation (1(7)). с. 25-40.

[thumbnail of L_Vasechko_ESJOEAFI_1_FITU.pdf] Текст
L_Vasechko_ESJOEAFI_1_FITU.pdf - Опублікована версія

Download (985kB)
Офіційне посилання: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/artic...

Анотація

Стаття присвячена відтворенню використання політики управління в напрямку мінімізації ризику зменшення фінансової стійкості підприємства, аналізу впливу зовнішніх та внутрішніх чинників та факторів на фінансову стійкість підприємства та окресленню основних напрямків підвищення фінансової стійкості підприємства. Більш детально у статті репрезентовано типи фінансової політики підприємства – консервативний, помірний та агресивний, охарактеризовано їх складові; визначено підходи до фінансування оборотних активів; виявлено та розкрито способи виходу підприємств з нестійкого та кризового фінансових станів, до яких належать збільшення реального власного капіталу за рахунок збільшення розміру статутного капіталу, а також за рахунок накопичення нерозподіленого прибутку, розробка грамотної фінансової стратегії підприємства, перегляд середньозважених величин запасів продукції на складах на день, тиждень, місяць.Зазначено, що до зовнішніх факторів належать економічні умови господарювання, політична ситуація в країні, рівень розвитку інформаційно-технологічної бази, конкуренція на ринку, економічна та фінансово-правова законодавча база, соціальна та екологічна ситуація в суспільстві. податкова політика, розвиток фінансового та страхового ринку. Відповідно до внутрішніх факторів відносять галузеву приналежність підприємства, структуру послуг, її частку у платіжному попиті, стан фінансових ресурсів, величину, структуру, склад та динаміку витрат та доходів, розмір статутного капіталу, власних оборотних коштів. У статті комплексно проаналізовано напрямки подолання проблеми клієнто-орієнтованості підприємства та презентовано напрями підвищення результативності та фінансової стійкості підприємств на вітчизняному ринку України, до яких належать підвищення рівня фінансової освідченості, зміна напрямку клієнтоорієнтованості у бік ведення діяльності підприємств у малих містах та населених пунктах, розширення діапазону клієнтської бази у бік інших галузей людської діяльності, створення єдиної інформаційно-довідкової мережі на вітчизняному ринку підприємств. Запропоновані у статті основні напрямки підвищення фінансової стійкості підприємства характеризуються практичною спрямованістю і є перспективними.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: підприємство; фінансова стійкість; зовнішні та внутрішні чинники впливу на підприємство; стратегічні напрями.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Людмила Іванівна Васечко
Дата внесення: 13 Груд 2021 13:31
Останні зміни: 13 Груд 2021 13:31
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39579

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу