Функціонально-стилістичні параметри фразеологічних одиниць у збірці репортажів Лесі Богуславець «На прощу до рідної землі»

Бикова, Ольга Миколаївна (2020) Функціонально-стилістичні параметри фразеологічних одиниць у збірці репортажів Лесі Богуславець «На прощу до рідної землі» Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Філологія., Вип.2 (44). с. 453-458.

[thumbnail of O_Bykova_NVUU 2(44).pdf] Текст
O_Bykova_NVUU 2(44).pdf

Download (411kB)

Анотація

Мета дослідження – з’ясувати наявність та функціонально-стилістичні параметри фразеологічних одиниць у збірці репортажів Лесі Богуславець «На прощу до рідної землі». Реалізація поставленої мети передбачає розв’язання таких конкретних завдань: розглянути фразеологічні одиниці та їх основні диференційні ознаки, класифікаційні параметри; визначити ті типи фразеологізмів, які найчастіше вживаються у текстах репортажів збірки Лесі Богуславець «На прощу до рідної землі», розкрити їх основні функції; виявити прийоми трансформування фразеологічних одиниць відповідно до їх функціональної орієнтації в репортажних текстах збірки «На прощу до рідної землі». Основними методами, які було використано для проведення теоретичного дослідження, стали: загальнонаукові методи добору і систематизації матеріалу, методи теоретичного узагальнення результатів. Для наукового осмислення історіографії та джерельної бази дослідження використано порівняльний аналіз та бібліографічно-описовий метод. Для збирання первинних емпіричних даних використано метод спостереження. У статті проаналізовано фразеологічні одиниці у збірці репортажів «На прощу до рідної землі» Лесі Богуславець. Розглянуто способи введення у текст репортажів фразеологічних одиниць у традиційному та зміненому вигляді. Авторка наголошує на семантичних змінах фразеологічних одиниць, які, трансформуючись, набувають нових експресивно-емоційних відтінків, що впливають на масову свідомість реципієнтів. У дослідженні визначено типи, роль та стилістичні функції фразеологічних одиниць у репортажних текстах збірки «На прощу до рідної землі». Виявлено, що у збірці «На прощу до рідної землі» фразеологічні одиниці реалізовують кілька ключових стилістичних функцій, зокрема оцінну, емоційно-експресивну, а також виражають імпліцитні смисли тексту. З’ясовано, що у репортажних текстах Лесі Богуславець функціонують фразеологізми найрізноманітнішої семантики, синтаксичної будови, образно-експресивного потенціалу. Вивчення фразеологізмів переконує в тому, що вони виступають засобом найяскравішої виразності, емоційної забарвленості, стилістичної експресивності, а відтак часто вживаються в репортажних текстах.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: репортаж; фразеологічна одиниця; стилістична трансформація; стилістичні функції.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: Ольга Миколаївна Бикова
Дата внесення: 01 Груд 2021 12:25
Останні зміни: 01 Груд 2021 12:25
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39642

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу