Значення розвитку індивідуальних здібносте в системі вищої школи в аспекті самореалізації особистості

Матвєєв, Віталій Олексійович (2021) Значення розвитку індивідуальних здібносте в системі вищої школи в аспекті самореалізації особистості Перспективи та Інновації (3). с. 254-268.

[thumbnail of Matvieiev_V_O_Perspektyvy_ta_Innovatsii.pdf] Текст
Matvieiev_V_O_Perspektyvy_ta_Innovatsii.pdf

Download (1MB)

Анотація

В статті аналізуються ситуація, в якій знаходиться сучасна Україна, та негативні чинники, які заважають її успішному розвитку. Вказується на те, що пандемія короновірусу поглибила кризові явища економічного та культурно-політичного життя громадян в усьому світі, в тому числі в Україні. Зокрема це стосується проблем навчання у вищий школі. Оскільки без розвитку дистанційного навчання обійтися на даний час просто неможливо, то автор статті намагається чітко оцінити, які є позитивні і негативні моменти цього процесу. Він вказує на ту небезпеку, яка криється в переході (особливо це стусається молодих людей) в так звану «віртуальну реальність»В статті вказується, що проблема розвитку індивідуальних здібностей людини або, іншими словами, проблема самореалізації, на даний момент являється однією з кардинальних проблем сучасності, що потребує не тільки ґрунтовного дослідження, але й активного впровадження в життя.Автор наполягає на тому, що відсутність цілісної національної системи самореалізації особистості розвиток нашої країни в усіх його напрямах. Іншими словами, розвиток суспільства та індивідуальний розвиток людини відносяться один до одного як загальне до конкретного і взаємообумовлюють, взаємовизначають та взаємодоповнюють один одного. Автор також намагається проаналізувати таке неоднозначне явище, як «трансгуманізм», який отримує досить значну популярність серед інтелігенції. Порівнюється гуманізм і трансгуманізм. Вказується, що трансгуманізм може нести в собі загрозу для існування людства, оскільки питання чи збережуться в цій філософсько-психологічній течії гуманні засади є відкритим. Робиться висновок, що перед школою (а особливо - вищою) стоїть нелегка проблема відповісти на всі виклики, що стоять перед нею, бо саме вона виховує громадян майбутнього. Автор намагається довести, що назріла необхідність переходу вищої школи від екстенсивного шляху формування знань (який, в основному, полягає в їх засвоєнні на логічному рівні) до інтенсивного, який полягає в застосуванні передових технологій розвитку здібностей самої людини, тобто надання студентам цілісної системи самореалізації особистості.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: глобальні проблеми; вища школа; пандемія короновірусу; дистанційне навчання; антропоцентризм; гуманізм; штучний інтелект; тест А.Тюрінга; трансгуманізм; цифрова цивілізація; самореалізація особистості.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: Віталій Олексійович Матвєєв
Дата внесення: 16 Груд 2021 12:09
Останні зміни: 16 Груд 2021 12:09
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39725

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу