«Найглибші глибини людського буття»: екзистенційні мотиви в романі Кормака Маккарті «Дорога»

Качур, Ірина Ігорівна (2021) «Найглибші глибини людського буття»: екзистенційні мотиви в романі Кормака Маккарті «Дорога» Studia Philologica (16). с. 61-67. ISSN 2311-2425

[thumbnail of I_Kachur_SP_№16.pdf] Текст
I_Kachur_SP_№16.pdf

Download (4MB)
Офіційне посилання: https://studiap.kubg.edu.ua/index.php/journal/issu...

Анотація

У статті розглядається реалізація основних принципів екзистенціалізму на матеріалі роману Кормака Маккарті «Дорога». Авторка доводить, що ця філософська течія, основою якої є вчення про буття та людську екзистенцію, мала суттєвий вплив на формування світової літератури та виникнення однойменного літературного напряму. Твори американського письменника Кормака Маккарті відрізняються філософським спрямуванням та широкою тематикою. Зокрема, у пошуку відповідей на онтологічні питання автор звертається до тем життя та смерті, свободи, стосунків батьків і дітей, людини і природи. Постапокаліптичний роман «Дорога», який приніс митцю світову славу, можна назвати вершиною його письменницької майстерності, оскільки він ідейно-тематично, композиційно та стилістично уособлює традиційні риси всієї творчості Маккарті. Нечисленна персоносфера роману дозволяє сконцентрувати увагу читача на філософському підмурівку твору. Так, автор піднімає та намагається знайти відповіді на ключові питання сенсу та мети людського існування. Це дає змогу виділити значну кількість екзистенційних мотивів, зокрема: абсурдність буття, безнадія, страх, свобода, відчуження, індивідуальність і інші. Мотив абсурдності проявляється у зображенні майже повністю непридатного для життя світу, в якому панують жорстокість та смерть. Персонажі – позбавлені будь-яких ілюзії, розчаровані в житті, особливо старше покоління, намагаються просто вижити та зберегти свою індивідуальність. Головних героїв постійно переслідує страх голодної чи насильницької смерті, втрати людяності і надії на краще майбутнє. Проте, страх звільняє їх від умовностей і законів ворожого світу та надає сенсу існуванню.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: екзистенціалізм; Кормак Маккарті; екзистенційні мотиви; американська література; постапокаліптичний роман; топос дороги.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Статті у періодичних наукових виданнях Університету, які не включені до затвердженого Переліку МОН України (не входять до категорії Б)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра іноземних мов
Користувач, що депонує: викладач Ірина Ігорівна Качур
Дата внесення: 17 Груд 2021 08:02
Останні зміни: 17 Груд 2021 08:02
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39772

Доступні Версії цього елемента

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу