Німецькі емоційні поняття безпеки, захищеності та затишку на тлі лінгвокультурної опозиції Ordnung "порядок" – Chaos "хаос"

Колесник, Олександр Сергійович та Мізін, Костянтин Іванович (2021) Німецькі емоційні поняття безпеки, захищеності та затишку на тлі лінгвокультурної опозиції Ordnung "порядок" – Chaos "хаос" Studia Philologica (16). ISSN 2311-2425

[thumbnail of Kolesnyk_emo_German2021.pdf] Текст
Kolesnyk_emo_German2021.pdf

Download (8MB)
Офіційне посилання: https://studiap.kubg.edu.ua/index.php/journal/arti...

Анотація

У статті аналізуються мовні засоби репрезентації концептів емоційної сфери, актуалізовані у структурі німецькомовної картини світу. До фокусу багатоаспектного міждисциплінарного аналізу потрапили концептуалізовані емоції, пов'язані з поняттями безпеки, захищеності та затишку. Методологічну призму інтерпретацій становлять постулати лінгвокультурології, когнітивної лінгвістики та лінгвосеміотики, переосмислені у вимірі М-логіки, теорії міфологічно-орієнтованого семіозису й лінгвоуніверсологічних студій. Соціокультурні та етноспецифічні властивості вербальних репрезентацій емоцій "затишкового квартету" інтерпретуються у логіко-філософському сенсі та осмислюються як маніфестації протидії страху перед майбутнім, що є чинником ентропії для «німецького духу». Феномен етно- й лінгвокультурної маркованості емоційних концептів «Sicherheit», «Geborgenheit», «Zuverlässigkeit» та «Gemütlichkeit» інтерпретується у сенсі набуття ними аксіологічної значущості та розглядається крізь призму німецької лінгвокультурної опозиції «Ordnung ‘порядок’ – Chaos ‘хаос’». Реконструкція смислових нано-міфів у внутрішній формі імен концептів «Sicherheit», «Geborgenheit», «Zuverlässigkeit» та «Gemütlichkeit» здійснена на основі етимологічного аналізу відповідних номінативних одиниць. У статті обговорюється трансформація вихідних смислових нано-міфів, співвіднесених зі сценаріями германської міфології як інхоативної конфігурації етноспецифічного варіанту світу, у вторинні міфи-симулякри, що функціонують у варіантах картин світу у контексті глобалізації. Кореляції феноменів емоційної сфери та відповідних концептів встановлені з використанням універсальної багатовимірної моделі, у якій людина постає як біовітальна й біосоціальна відкрита система. Виявлена тенденція до формування вторинних міфів-симулякрів демонструє викривлення орієнтації системи (лінгвокультури, картини світу німців, національного сегменту семіосфери) вздовж категоризаційного вектору «Порядок».

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: емоція; емоційний концепт; система; оператор; семантика
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Статті у періодичних наукових виданнях Університету, які не включені до затвердженого Переліку МОН України (не входять до категорії Б)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: Професор Олександр Сергійович Колесник
Дата внесення: 21 Груд 2021 09:17
Останні зміни: 21 Груд 2021 09:17
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39931

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу