Інформаційний менеджмент у державній політиці: виклики часу та відповіді на них

Бульбенюк, Світлана Степанівна та Манелюк, Юрій Михайлович (2021) Інформаційний менеджмент у державній політиці: виклики часу та відповіді на них Вісник НТУУ "КПІ" Політологія. Соціологія. Право., 2021 (3 (51)). с. 31-36. ISSN 2308-5053

[thumbnail of S_Bulbeniuk_Visnik_KPI_2021_IFF.pdf] Текст
S_Bulbeniuk_Visnik_KPI_2021_IFF.pdf

Download (251kB)
Офіційне посилання: http://visnyk-psp.kpi.ua

Анотація

У статті розглядаються особливості формування державної політики у царині інформаційного менеджменту під впливом системних викликів останніх років. Окрема увага звертається на роль і місце громадянського суспільства, зокрема його мережевого сегменту, у взаємовідносинах держави і ЗМК на медіа ринку. Автори пропонують обгрунтування інформаційного менеджменту і соціального капіталу суспільства як взаємопов’язаних політико-соціальних феноменів. Ефективна популяризація тих чи інших моделей інформаційного менеджменту можлива за умов залучення соціального капіталу до механізмів політичної комунікації. Водночас соціальний капітал як виключно груповий ресурс виступає й об’єктом, і суб’єктом інформаційних потоків, задіяних у процесах політичної комунікації. Проблема заангажованості ЗМК висвітлюється у двох аспектах. По-перше, через розгляд комунікаційних технік. По-друге, з’ясовано, що в останні роки усталеною стає практика формування якісно інших моделей фінансування ЗМК. У статті аналізуються перспективи диверсифікації джерел фінансування ЗМК за допомогою громадсько-активістських кампаній донатів та краудфандінгу, зокрема в Україні. У вітчизняних соціополітичних реаліях, на думку авторів, варто вести мову радше про спроби запровадження подібної системної практики. І це не дивно, бо поширення практик донатів та краудфандінгу ЗМК є одним з індикаторів зрілості громадянського суспільства. Проте, традиційні і сучасні канали взаємодії держави і громадянського суспільства у царині інформаційного менеджменту можуть мати непередбачувані наслідки, наприклад, загрози маніпулятивних впливів різного спрямування.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Інформаційний менеджмент; громадянське суспільство; засоби масової комунікації; соціальні мережі; соціальний капітал; медіа ринок; державна політика.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Доцент Світлана Степанівна Бульбенюк
Дата внесення: 22 Груд 2021 13:56
Останні зміни: 22 Груд 2021 13:56
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40053

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу