Управління знаннями та інформацією як чинник забезпечення якості вищої освіти: зарубіжний досвід

Калінічева, Галина Іванівна (2021) Управління знаннями та інформацією як чинник забезпечення якості вищої освіти: зарубіжний досвід Неперервна професійна освіта: теорія і практика (4). с. 76-85. ISSN 1609-8595

[thumbnail of Kalinicheva_NPO_4-2021.pdf] Текст
Kalinicheva_NPO_4-2021.pdf

Download (535kB)
Офіційне посилання: http://npo.kubg.edu.ua/issue/view/15022

Анотація

В умовах конкурентного середовища, що швидко змінюється, кожен університет сьогодні постає перед необхідністю постійної трансформації системи управління знаннями та інформацією, оперативного реагування, прогнозування та застосування нових форм управління змінами, які визначають управлінські інновації та їхню ефективність. У статті досліджуються концептуальні підходи і практичний досвід формування й функціонування системи управління знаннями та інформацією в сучасному університеті. Мета статті полягає у висвітленні теоретичних засад формування системи менеджменту знань та порівняння досвіду організації процесу управління знаннями та інформацією в провідних зарубіжних закладах вищої освіти. На підставі аналізу моделей і практичної реалізації управління знаннями та інформацією пропонується авторське бачення важливих компонентів у системі менеджменту знань в сучасних закладах освіти. Враховуючи активне використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій у системі вищої освіти більшості країн світу, наголошується на важливості їх застосування в навчальній діяльності учасників освітнього процесу та управлінській діяльності адміністративного персоналу університетів. Це дозволить оптимізувати управління знаннями та інформацією в університетах та сприятиме підвищенню якості вищої освіти, створюючи конкурентні переваги на ринку освітніх послуг. Практичне значення управління знаннями та інформацією в університеті полягає в тому, що передавання накопичених знань спрямоване на формування конкурентоспроможних фахівців, а генерування нового знання примножує інтелектуальний капітал, забезпечує конкурентні переваги та підвищує конкурентоспроможність економіки і суспільства будь-якої країни.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: знання; інновації; інформаційно-комунікаційні технології; інформація; конкурентні переваги; менеджмент знань; університет; управління; якість вищої освіти.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ освітології
Користувач, що депонує: Галина Іванівна Калінічева
Дата внесення: 09 Черв 2022 05:58
Останні зміни: 09 Черв 2022 05:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40369

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу