Генеза художньо-промислових шкіл у Галичині (кінець ХІХ століття – 1918 р.): історико-педагогічні аспекти

Іванюк, Ганна Іванівна (2021) Генеза художньо-промислових шкіл у Галичині (кінець ХІХ століття – 1918 р.): історико-педагогічні аспекти Гірська школа Українських Карпат (25). с. 37-41. ISSN 1994-4845

[thumbnail of Ivaniuk_H_I_HHPSH_2021_PI.pdf] Текст
Ivaniuk_H_I_HHPSH_2021_PI.pdf

Download (234kB)
Офіційне посилання: http://mountainschool.pu.if.ua/nsp2.html

Анотація

У статті висвітлено результати дослідження актуальної наукової проблеми генези художньопромислових шкіл у Галичині в перебігу історії кінця ХІХ ст. – 1918 р. У зазначених хронологічних межах Галичина розвивалася в правовому полі Австро-Угорської держави. Генеза художньо-промислових шкіл на теренах Галичини становить культурно-освітній феномен – сув’язь традиційних практик народної художньої культури та європейських естетичних концептів і практик. Розкрито вплив державної економічної та освітньої політики на становлення художньо-промислових шкіл у Галичині, яка перебувала в статусі Коронного Краю, пізніше – Коронної землі АвстроУгорської монархії. За результатами історико-педагогічного дослідження висвітлено співпрацю художніх музеїв, які функціонували на теренах Австро-Угорщини та в інших країнах Європи, їх культурно- освітню місію в розвиток художньо-промислових шкіл у Галичині в політико-правовому полі Австро-Угорської монархії. Реалізовано мету: обґрунтовано та узагальнено особливості становлення та розвитку художньо-промислових шкіл на землях Галичини як культурно-освітнього феномена в зазначених хронологічних межах. За результатами аналізу теоретичних і архівних джерел проаналіовано передумови та особливості становлення і розвитку художньо-промислових шкіл у Галичині за цього періоду. Фактологічний матеріал, викладений у статті, може слугувати для узагальнення нових знань про історичний поступ шкільництва в Галичині.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: генеза; художно-промислова школа; художній музей; мистецтво; ремесло; естетичні концепти; зміст художньо-промислового навчання.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: Кафедра педагогіки та психології
Дата внесення: 04 Січ 2022 12:00
Останні зміни: 04 Січ 2022 12:00
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40428

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу