Компетентнісний вимір професійного стандарту вчителя Нової української школи

Гриневич, Лілія Михайлівна (2021) Компетентнісний вимір професійного стандарту вчителя Нової української школи Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія. Педагогіка. (36(2)). с. 25-33. ISSN 2311-2409 (Print), 2412-2009 (Online)

[thumbnail of L_Grinevich_PO_36_2021_FITU.pdf] Текст
L_Grinevich_PO_36_2021_FITU.pdf

Download (657kB)

Анотація

У зв’язку з реформою «Нова українська школа», яка базується на впровадженні нового переліку компетентностей учня, змінюються і вимоги до професії вчителя, які систематизує новий професійний стандарт. Метою статті є обґрунтування доцільності компетентнісного виміру професійного стандарту вчителя, його структури, можливостей застосування. У статті досліджено типологію професійних стандартів вчителя, обґрунтовано структуру українського професійного стандарту на основі чинної нормативно-правової бази, підходи до його кодифікації, узагальнено перелік компетентностей вчителя в умовах реформування загальної середньої освіти, Визначено різні напрями застосування стандарту, зокрема, для розробки освітніх програм підготовки педагогів, курсів підвищення кваліфікації вчителів, самооцінки вчителя, планування його професійного розвитку, оцінювання його діяльності через сертифікацію та атестацію.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: компетентнісний професійний стандарт вчителя; компетентності; реформа «Нова українська школа»; трудові функції
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра управління
Користувач, що депонує: Тамара Ростовцева
Дата внесення: 11 Січ 2022 11:46
Останні зміни: 11 Січ 2022 11:46
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40477

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу