Продуктивні словотвірні типи дієслів у мові українських засобах масової інформації

Заєць, Валентина Григорівна (2021) Продуктивні словотвірні типи дієслів у мові українських засобах масової інформації Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: Філологія, 1 (51). с. 38-41.

[thumbnail of V_Zaiets_NVMGU_51_1_2021_IF.pdf] Текст
V_Zaiets_NVMGU_51_1_2021_IF.pdf

Download (597kB)
Офіційне посилання: http://vestnik-philology.mgu.od.ua/archive/v51/par...

Анотація

Стаття розкриває продуктивні типи дієслів у текстовому ресурсі засобів масової інформації. Доведено, що глобалізаційні виклики закріпили в дискурсі ЗМІ українськомовні словотвірні типи дієслів. Також визначено ключові позамовні та внутрішньомовні чинники впливу на словотвірні типи дієслів у текстах медіа постмодерного періоду. У запропонованій статті зафіксовано сучасні мовні тенденції словотворення дієслів через поступове проникнення розмовного стилю до публіцистичного. У ході дослідження виявлено, що найуживанішими в мові сучасного українського медіадискурсу виступають вторинні дієслова. Індивідуальними практиками мовлення журналістів доведено, що публіцистичний дискурс засобами дієслівної дериватології, зокрема й іменниковою та прикметниковою основами поповнює вокабуляр некодифікованими граматичними класами слів. Увагу зосереджено на продуктивних та малопродуктивних словотвірних типах дієслів, що позначають дію, стан, різні процеси. Зазначено, що особлива роль в сучасному секторі медіа належить дієсловам розмовного стилю з українськомовними афіксами. Виокремлено словотворчі афікси для назв окремих елементів у текстах медіа. Прикладами проілюстровано вплив засобів словотвору на формування думки читача як споживача інформаційного ресурсу. Проаналізований текстовий ресурс медіа дає підстави зафіксувати вплив інтернаціональних основ на утворення похідних дієслів. Увагу зосереджено на процесах автохтонізації з динамікою словотвірного типу дієслів на -ува. Прикладами проілюстровано здатність названого словотвірного типу поєднуватися з різними мотивованими основами для посилення експресивності висловленої думки. Частотністю позначено вживання словотвірного типу дієслів на -и(ти)/-і(ти). Прикладами підтверджено здатність названого словотвірного типу утворювати похідні дієслова від власних назв. Зазначено роль відприкментикових основ для творення похідних одиниць дієслівного типу на -и(ти)/-і(ти). Зафіксовано рідковживаний у мові періодики словотвірний тип дієслів на -о(ну) для позначення актів мовлення, що мають експресивне забарвлення. Також окреслено вплив інтернаціональних основ на продукування з питомо українськими словотвірними типами похідних дієслів. Доведено важливість процесів відродження українськомовної дериватології для збереження ідентичності публіцистики постмодерної доби.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Сектор медіа; дискурс; продуктивний словотвірний тип; малопродуктивний словотвірний тип; афіксація; твірна основа; постмодерна доба
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української мови
Користувач, що депонує: викладач Валентина Григорівна Заєць
Дата внесення: 27 Січ 2022 12:10
Останні зміни: 27 Січ 2022 12:10
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40562

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу