Особливості словесного втілення голографічних ефектів в описі урбаністичного простору (на матеріалі роману Вірджинії Вулф "Mrs Dalloway")

Мовчан, Дарина Русланівна (2021) Особливості словесного втілення голографічних ефектів в описі урбаністичного простору (на матеріалі роману Вірджинії Вулф "Mrs Dalloway") Вісник житомирського державного університету імені івана франка, 2 (95) (2 (95)). с. 128-137. ISSN 2663-7642; 2707-4463

[thumbnail of D_Movchan_VZDUIIF_2_IS.pdf] Текст
D_Movchan_VZDUIIF_2_IS.pdf - Опублікована версія

Download (724kB)
Офіційне посилання: http://philology.visnyk.zu.edu.ua/

Анотація

У статті висвітлено сучасний стан осмислення поняття простору в художньому тексті, проаналізовано теоретичні засади дослідження художнього простору в термінах ключових понять та уточнено зміст поняття урбаністичного простору з погляду семантики та структури художнього тексту. На цій основі виявлено особливості словесного втілення голографічних ефектів у системі модусів репрезентації урбаністичного простору в романі британської письменниці-модерністки Вірджинії Вулф "Mrs Dalloway", де розмежовано прийоми створення імпліцитної та експліцитної мультимодальності. У романі, поряд із інтеграцією різноманітних семіотичних модусів, простежується і їх поєднання з художньою імітацією інших видів мистецтва, зокрема з архітектурою. Дослідження доводить, що вербальні прояви мультимодальності, виявлені в процесі аналізу, підсилюють один одного, яскраво демонструючи жвавість і наповненість Лондона. Завершується робота окресленням векторів подальших досліджень щодо голографічних ефектів у просторових описах міст та містечок, систематизації словесних засобів, які вживауються для репрезентації міського простору в англійській літературній прозі модернізму, а також визначення їхніх функцій у літературних творах британських та американських письменників-модерністів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: модернізм; модус; імпліцитна та експіцитна мультимодальність; словесна голографія.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет романо-германської філології > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: викладач Дарина Русланівна Мовчан
Дата внесення: 04 Лют 2022 09:55
Останні зміни: 04 Лют 2022 09:55
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40670

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу