«Проєкт Д.В.К.» у підготовці скасування кріпосного права в Росії

Ковальов, Євген Аркадійович (2020) «Проєкт Д.В.К.» у підготовці скасування кріпосного права в Росії Київські історичні студії (1(10)). с. 129-133.

[thumbnail of E_Kovalov_KIS_10_IFF.pdf] Текст
E_Kovalov_KIS_10_IFF.pdf

Download (716kB)
Офіційне посилання: https://istorstudio.kubg.edu.ua/index.php/journal/...

Анотація

У статті проаналізовано зміст «Проєкту Д. В. К.» — документа з архіву Г.П. Ґалаґана, в якому йдеться про поступове скасування кріпацтва через звільнення новонароджених селянських дітей. З’ясовано, що автором його був заможний український поміщик і російський урядовець Дем’ян Васильович Кочубей (1786–1859). Документ, імовірно, було складено 1856 р., коли в Росії розпочиналася підготовка селянської реформи. Встановлено, що пропозиціям Д.В. Кочубея передувала низка схожих проєктів, які з’являлися з кінця XVIII ст. «Проєкт Д. В. К.» залишився нездійсненим, бо не міг гарантувати позитивного вирішення селянського питання.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: «Проєкт Д. В. К.», Дем’ян Васильович Кочубей, кріпосне право, селянська реформа.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Євген Аркадійович Ковальов
Дата внесення: 07 Лют 2022 08:36
Останні зміни: 07 Лют 2022 08:36
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40703

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу