Соціокультурний концепт функціонування розвивальних середовищ у педагогічній спадщині Cофії Русової

Січкар, Алла Дмитрівна та Матюшинець, Яна Володимирівна (2021) Соціокультурний концепт функціонування розвивальних середовищ у педагогічній спадщині Cофії Русової Колективна (три і більше авторів). Science, technology, and innovation: the experience of European countries and prospects for Ukraine: Scientific monograph. Baltija Publishing, Riga, Latvia.

[thumbnail of Sichkar_A_D_Matiushynets_Y_V_PDSR_MONOGR_PI_2022.pdf] Текст
Sichkar_A_D_Matiushynets_Y_V_PDSR_MONOGR_PI_2022.pdf

Download (2MB)

Анотація

У статті висвітлено педагогічні ідеї С. Русової у контексті соціокультурного концепту функціонування розвивальних середовищ для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку на теренах тогочасної України. Соціокультурний концепт функціонування розвивальних середовищ в педагогічній спадщині С. Русової розглядаємо у контексті впливу соціального та культурного факторів на становлення особистості дитини. Результати вивчення друкованих праць та рукописів з особистого фонду С.Русової (Ф.3889) Центрального державного архіві вищих органів влади та управління України є свідченням впливу оточуючого середовища на всебічний розвиток дітей дошкільного та молодшого шкільного віку й формування соціальних та культурних навичок, зокрема. Задля реалізації мети дослідження нами було застосовано такі методи: історико-ретроспективний для вивчення поглядів С. Русової на роль розвивального середовища для соціального і культурного розвитку дітей дошкільного та молодшого шкільного віку; конструктивно-генетичний для аналізу соціокультурного концепту функціонування розвивальних середовищ у працях С. Русової; хронологічний – для встановлення часових меж педагогічної діяльності С. Русової; герменевтичний для нового прочитання робіт і педагогічних матеріалів з особистого архіву С. Русової. Для узагальнення даних нами було використано комплекс загальнонаукових і історико-педагогічних методів дослідження: аналіз конкретно-історичний – з метою аналізу робіт С. Русової щодо ролі соціальної і культурної складової у створені розвивального середовища в громадських дитячих установах на теренах України в окреслених хронологічних межах; узагальнення опрацьованих матеріалів – для формулювання висновків, рекомендацій щодо впровадження педагогічних ідей С. Русової в сучасну систему дошкільної та початкової освіти. Застосування проведеного нами дослідження: результати дослідження допоможуть педагогам творчо адаптувати продуктивні ідеї С. Русової щодо соціокультурного концепту функціонування розвивальних середовищ для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку в сучасний освітній простір закладів дошкільної освіти та початкових шкіл.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: соціокультурний концепт; соціальне виховання; розвивальне середовище; оточуюче середовище; фізичне середовище; соціальне середовище; громадські дитячі установи
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: Кафедра педагогіки та психології
Дата внесення: 16 Лют 2022 08:33
Останні зміни: 15 Квіт 2022 10:44
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/40779

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу