Академічна автономія: відповідальність університету за якість вищої освіти

Калінічева, Галина Іванівна (2022) Академічна автономія: відповідальність університету за якість вищої освіти Освітологічний дискурс (1(36)). с. 39-73. ISSN 2312-5829

[thumbnail of Kalinicheva_OD_1_2022.pdf] Текст
Kalinicheva_OD_1_2022.pdf - Опублікована версія

Download (482kB)
Офіційне посилання: https://od.kubg.edu.ua/index.php/journal/index

Анотація

Динамічні зрушення у соціально-політичному житті, євроінтеграційні прагнення України та розвиток демократичного суспільства детермінували низку реформаційних змін у системі національної вищої освіти, що вплинуло на поширення академічних свобод та інституційної автономії університетів. У статті вказується на роль університетської автономії та її виміри; розкривається зміст академічної автономії; зосереджується увага на одному з її складників – рейтинговому оцінюванні професійної діяльності науково- педагогічних працівників. Метою статті є визначення ролі академічної автономії як необхідної умови для здійснення рейтингового оцінювання науково-педагогічної діяльності викладачів університету й обґрунтування значення такої самооцінки в системі внутрішнього забезпечення якості вищої освіти. У статті вказується на зв'язок рейтингового оцінювання науково-педагогічних працівників університету з його місією, візією та стратегією розвитку. Зазначається, що рейтингове оцінювання професійної діяльності університетських викладачів є багаторівневим, інтегрованим та складноструктурованим процесом, метою якого є дослідження рівня забезпечення якості вищої освіти в університеті та розробка й обґрунтування управлінських рішень щодо її підвищення. На підставі порівняння нормативних документів та відкритих джерел в мережі Інтернет українських університетів із різних регіонів України, серед яких є й університети, що увійшли до рейтингу QS World University Rankings 2022, здійснено аналіз рейтингового оцінювання професійної діяльності науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти. Аналіз методик самооцінювання уможливив виявлення як спільних критеріїв та підходів, так і певної специфіки у рейтинговій політиці закладів вищої освіти, що свідчить про інституційну автономію українських університетів. Узагальнення практики реалізації рейтингової оцінки діяльності науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти України дає ключ до розуміння існуючих проблем та невикористаних резервів у внутрішній системі та процесі забезпечення якості вищої освіти. Подальше вивчення практики рейтингового оцінювання професійної діяльності науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти та врахування досвіду сприятиме оптимізації системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: автономія університету; академічна автономія; внутрішня система забезпечення якості, науково-педагогічні працівники; рейтингове оцінювання; управлінські рішення; якість вищої освіти.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ освітології
Користувач, що депонує: Галина Іванівна Калінічева
Дата внесення: 03 Черв 2022 16:50
Останні зміни: 03 Черв 2022 16:50
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41204

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу