Виконавська культура майбутніх артистів-вокалістів як науково-педагогічна пробема

Марченко, Катерина Олександрівна (2022) Виконавська культура майбутніх артистів-вокалістів як науково-педагогічна пробема Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2 (80). с. 76-80. ISSN 1992-5786; 2664-3529

[thumbnail of K_Marchenko.pdf] Текст
K_Marchenko.pdf - Опублікована версія

Download (255kB)
Офіційне посилання: http://pedagogy-journal.kpu.zp.ua/

Анотація

У статті досліджується питання виконавської культури майбутніх артистів-вокалістів як науково-педагогічної проблеми. Автором розкрито сутність понять «культура», «виконавська культура». У статті надано визначення терміна «культура» такими вченими: М. Каганом, І. Зимньою, О. Рудницькою. Висвітлено аналіз останніх досліджень та публікацій з означеної проблематики. Визначено напрями фахової підготовки сучасних артистів-вокалістів у вищих закладах освіти мистецького спрямування. Уточнено й описано ключові складники виконавської культури майбутніх артистів-вокалістів, до яких віднесено вміння передавати художньо-образний зміст твору, чисте інтонування, художній смак, емпатійність. На думку автора, художньо-педагогічна творчість майбутніх артистів-вокалістів, яка має розвиватися у процесі навчання у вищому закладі освіти, сприятиме ефективному формуванню в них виконавської культури на заняттях із сольного співу, історії стилів і жанрів у музичному мистецтві, джазового сольфеджіо та джазової імпровізації, роботи з концертмейстером над вокальним репертуаром. У матеріалах статті обґрунтовано необхідність формування в майбутніх артистів-вокалістів базових теоретичних та практичних знань, умінь та навичок для виховання в них виконавської культури. Автор поділяє думку зарубіжного науковця Н. Нургаянова щодо окреслення специфічних якостей, які характеризують вокально-виконавську культуру майбутніх артистів-вокалістів, та визначення функцій, які виконує виконавська культура. Серед якостей вокально-виконавської культури майбутніх артистів-вокалістів автором конкретизовані й описані такі: музичність, сукупність вокальних знань, умінь та навичок, креативність, артистизм, рефлексія, емпатійність, особистісна професійна позиція. У статті також уточнені функції, які виконує виконавська культура, як-от: інтегративна; регулятивна, або нормативна; аксіологічна, або оціночна; виховна та світоглядна. Запропоновано структурні компоненти виконавської культури: мотиваційний, когнітивно-технологічний, операційно-творчий та рефлексивний. Автором визначено сутність виконавської культури майбутніх артистів-вокалістів, яка характеризується високим рівнем виконавської майстерності та визначається вміннями інтерпретації музичного твору.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: виконавська культура; вища школа; майбутні артисти-вокалісти; вокально-виконавська підготовка; сутність та структура.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра академічного та естрадного вокалу
Користувач, що депонує: Катерина Олександрівна Татарко
Дата внесення: 09 Черв 2022 11:24
Останні зміни: 19 Квіт 2023 20:09
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41292

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу