Вплив бібліотерапії на процес виправлення та ресоціалізації засуджених

Суліцький, Вадим Володимирович (2022) Вплив бібліотерапії на процес виправлення та ресоціалізації засуджених The ХХXIII International Scientific and Practical Conference «Trends in the development of science in the modern world». с. 270-276.

[thumbnail of V_Sulitskyi_SPSR_FPSRSO.pdf] Текст
V_Sulitskyi_SPSR_FPSRSO.pdf

Download (308kB)
Офіційне посилання: https://isg-konf.com/uk/trends-in-the-development-...

Анотація

Бібліотерапія — "лікування книгою" — термін, який можна зустріти у науковій літературі не часто, але цей метод роботи з клієнтами зараз як ніколи є актуальним, бо відповідає вимогам сьогодення та повністю вписується у ситуацію, що склалася в світі. Особливо це стосується психолого-педагогічної роботи з засудженими в процесі їх виправлення та ресоціалізації. Через власний досвід ми знаємо про позитивний вплив літератури на психіку людини. Наприклад, твори І.С. Тургенєва. Роздуми письменника до-помагають читачу розслабитися та відвернутися від проблем, забути про їх існування. Або твори Е. Хемінгуея. Читаючи його романи, душа наповняється силами, з'являється бажання жити та любити. Вірші Л. Костенко наповнюють душу гордістю за Україну, її народ, вчать любити світ, свободу. А як не пригадати історію Ф. Кафки з дівчиною та її лялькою і слова у записці: «Усе, що ти любиш, швидше за все загубиться, але врешті-решт любов повернеться в інший спосіб». Ідея використання бібліотерапії виникла під час дослідження ролі совісті та каяття у процесі виправленні та ресоціалізації засуджених. Ми зрозуміли, що на свідомість осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі, може вплинути думка авторитетної людини через твори, що вона написала. Правильно, це класики художньої літератури, чиїми творами захоплювалося, а на прикладах їх героїв виховувалося не одно покоління. Окрім бібліотерапевтичного впливу на свідомість засудженого, нас цікавило техніч¬на організація цього процесу, створення оптимальних умов, як для роботи працівників, так і для самих засуджених. Треба зазначити, що бібліотеки є і працюють в усіх установах виконання покарань. Але, їх книжковий фонд застарілий. Його поповнення, останнім часом, відбувалося за рахунок благодійних акцій, пожертвувань, передачі книжок бібліотеками, які через різні обставини припинили свою діяльність.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: DOI – 10.46299/ISG.2022.1.33
Ключові слова: бібліотерапія; виправлення; засуджений; книга; ресоціалізація; установа виконання покарань
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Користувач, що депонує: доцент Вадим Володимирович Суліцький
Дата внесення: 23 Серп 2022 09:04
Останні зміни: 23 Серп 2022 09:04
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41695

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу