Соціальні медіа та заклади вищої освіти: використання соціальних мереж для рекрутингу студентів

Виговська, Ольга Сергіївна та Даценко, Тетяна Олександрівна та Sinko, Andrii (2020) Соціальні медіа та заклади вищої освіти: використання соціальних мереж для рекрутингу студентів The Modern Higher Education Review (5). с. 91-99. ISSN 2617-5266

[thumbnail of O_Vyhovska_T_Datsenko_A_Sinko_Social_Media.pdf] Текст
O_Vyhovska_T_Datsenko_A_Sinko_Social_Media.pdf

Download (688kB)
Офіційне посилання: https://edreview.kubg.edu.ua/index.php/edreview/ar...

Анотація

Кількість пропозицій у вищій освіті, як в Україні, так і у світі в цілому, достатньо велика, а відповідно і конкуренція за нових студентів. Заклади вищої освіти (ЗВО) в таких умовах повинні знати як ефективно презентувати себе цільовим аудиторіям. У цьому можуть допомогти нові цифрові технології та соціальні медіа. Особливо важливими соціальні медіа стали у період карантинних обмежень, пов’язаних із пандемією COVID-19. Університети змушені використовувати Інтернет як основне джерело комунікації, як для розповсюдження інформації, так і для безпосереднього набору студентів. Як результат, використання соціальних медіа у галузі вищої освіти стрімко зростає і ЗВО докладають усе більше зусиль щодо своєї присутності в Інтернет-просторі. Заклади вищої освіти намагаються налагодити контакт із потенційними абітурієнтами ще в старших класах школи, використовуючи різні медіаплатформи, а саме соціальні мережі та месенджери. Ця стаття присвячена теоретичному аналізу та практичному до- слідженню проблеми використання соціальних медіа, зокрема соціальних мереж, закладами вищої освіти в Україні для рекрутингу студентів та підтримки двостороннього зв’язку з ними. Дослідження показало, що більшість першокурсників активно використовували соціальні мережі для пошуку інформації про ЗВО, частина з них підтримувала діалог із університетом за допомогою соціальних мереж до вступу. Важливою є закономірність: чим ширше та якісніше ЗВО представлений у соціальних мережах, тим частіше абітурієнти та студенти звертаються до них за пошуком необхідної інформації. Проте соціальні мережі все ж залишаються допоміжним інструментом, адже більшість українських абітурієнтів при виборі ЗВО, у першу чергу, довіряють офіційним вебсайтам та відгукам випускників. У будь-якому випадку, маркетинг вищої освіти стає все більш цифровим, і ця тенденція найближчим часом не зменшиться.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: заклад вищої освіти (ЗВО); маркетинг вищої освіти; соціальні медіа; соціальні мережі; рекрутинг студентів.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ інтернаціоналізації вищої освіти
Користувач, що депонує: Ольга Сергіївна Виговська
Дата внесення: 21 Вер 2022 11:34
Останні зміни: 21 Вер 2022 11:34
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/41830

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу