Практичне використання бібліотерапії у роботі пенітенціарного психолога

Суліцький, Вадим Володимирович (2022) Практичне використання бібліотерапії у роботі пенітенціарного психолога The 4th International scientific and practical conference “Discussion and development of modern scientific research”. с. 425-430.

[thumbnail of V_Sulitskyi_MKonf_2022_FPSRSO_SPSR.pdf] Текст
V_Sulitskyi_MKonf_2022_FPSRSO_SPSR.pdf

Download (312kB)
Офіційне посилання: https://isg-konf.com/discussion-and-development-of...

Анотація

Більшість засуджених звертаються за допомогою до психолога зі скаргами на різні психотравмуючи ситуації, що трапляються під час їх перебування у пенітенціарних закладах, або стосовно проблем взаємовідносин із рідними та близькими людьми. Особливо це відчувалося під час пандемії, а потім ще й війни в Україні. Всі негаразди та неприємності породжують у засуджених бентежність, тривогу, почуття розпачу та безнадії. Не стільки їх турбує сама негативна ситуація, скільки те, що вони або не можуть вплинути на хід подій, або втрутитися та допомогти своїй сім’ї, рідним. В основі емоційних станів засуджених, як правило, знахо¬диться «конфлікт вибору»: змінити своє ставлення до оточення й власну поведінку або залишитися вірним своїм «злочинним переконанням». Якщо засуджений обирає позитивні зміни у своєму житті (каяття у вчиненому злочині, правослухняну поведінку, дотримання законів тощо) він відчуває сильну бентежність, невпевненість і хвилювання через: невідоме власне сприйняття свого нового «Я»; непередбачувану реакцію колишніх «друзів», рідних, інших засуджених на ці зміни; втрату «злочинного статусу» та потребу прилаштовуватися до нової реалії стосунків і взаємовідносин із оточуючим кримінальним середовищем; дилему вибори чи відбувати, встановлений судом строк покарання до кінця або використати юридичну норму, що передбачає умовно дострокове звільнення. Окрім цих хвилювань, засудженим треба постійно вирішувати питання щоденного побуту, ситуаційні проблеми та різноманітні конфліктні ситуації, які часто трапляються в середовищі засуджених. Засуджені завжди мають можливість зробити свій вибір. Але, кожне їх рішення – це прийняття на себе певних зобов’язань, правил гри, відповідної поведінки, а, головне, бути готовими до наслідків і відповідальності перед собою, суспільством і законом.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: DOI – 10.46299/ISG.2022.2.4
Ключові слова: бібліотерапія; жанр; засуджені; установа виконання покарань; книга; вплив
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Користувач, що депонує: доцент Вадим Володимирович Суліцький
Дата внесення: 18 Жов 2022 13:24
Останні зміни: 18 Жов 2022 13:24
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42009

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу