Перспективи використання нейромереж при вивченні та дослідженні японської мови

Москальов, Дмитро Петрович та Мазнев, Сергій Сергійович (2022) Перспективи використання нейромереж при вивченні та дослідженні японської мови Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Філологія (55). с. 67-71. ISSN 2409-1154

[thumbnail of D_Moskaliov_NVMGU_55_22.pdf] Текст
D_Moskaliov_NVMGU_55_22.pdf

Download (513kB)
Офіційне посилання: http://www.vestnik-philology.mgu.od.ua/index.php/a...

Анотація

Метою роботи є описання базової структури та принципів роботи нейронних мереж, а також інтуїції, що стоїть за ними, виявлення актуальних проблем японської мови та шляхів їх вирішення за допомогою нейромереж. Для вирішення поставленої мети були виконані такі завдання: описати сучасні нейронні мережі; розкрити вже існуючі можливості нейромереж та їх застосування щодо природних мов; дослідити актуальні проблеми вивчення та дослідження японської мови; надати можливі вирішення деяких з цих проблем за допомогою нейромереж. Методи. Методологія базується на принципах комп’ютерної лінгвістики, корпусної лінгвістики, автоматичного перекладу. За результатами виконаної роботи було подано інформацію про нейромережі та їх види: рекурентна та згорткова нейронні мережі; визначено актуальні можливості нейронних мереж у сфері обробки природних мов; описано особливості взаємодії нейронних мереж з японською та іншими логографічними мовами: проблема рубі-символів, проблема токенізації – поділення тексту на окремі одиниці, проблема невеликої кількості даних; обґрунтована доречність використання ШНМ для вирішення проблеми вивчення тонального наголосу в японській мови, описано алгоритм дій щодо проекту зі створення нейронної мережі, націленої на створення графічного зображення тонального наголосу; описано сучасний стан україно-японського та японсько-українського машинного перекладу, запропонований напрям руху для вирішення існуючих проблем; наведені особливості роботи з давніми японськими текстами, шляхи полегшення цієї роботи за допомогою ШНМ. Висновки. В статті представлено декілька можливих застосувань різних типів нейронних мереж до актуальних проблем в японській мові: вивчення тонального наголосу, відсутність адекватних мереж машинного перекладу, труднощі дослідження давньої японської літератури. Хоча ці проблеми є лише одними з багатьох можливих застосувань штучних нейронних мереж, подібні проєкти вже мають потенціал поліпшити рівень японознавчих досліджень. Зокрема, серед перспектив використання нейронних мереж запропоновано алгоритм побудови мережі для розмітки тонального наголосу в японській мові, а також ідея застосування діяльності викладачів та студентів як джерела матеріалу для різноманітних мереж, щоб поліпшити якість навчання та полегшити його. Ключові слова: рекурентна та згроткова нейронна мережа, обробка природної мови, тоновий наголос, японське письмо, машинний переклад.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: рекурентна та згроткова нейронна мережа; обробка природної мови; тоновий наголос; японське письмо; машинний переклад.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет східних мов > Кафедра східної культури і літератури
Користувач, що депонує: Дмитро Петрович Москальов
Дата внесення: 17 Лист 2022 06:07
Останні зміни: 17 Лист 2022 06:07
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42498

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу