Туркменістан і туркменська література в житті та творчості Ярослава Шпорти

Васьків, Микола Степанович (2022) Туркменістан і туркменська література в житті та творчості Ярослава Шпорти Taras Shevchenko 8th International Conference on Social Science: Proceedings Book. с. 35-43.

Повний текст недоступний з цього архіву.
Офіційне посилання: http://repository.lppm.unila.ac.id/46293/1/8.%20PR...

Анотація

У статті аналізуються туркменські мотиви в повоєнних ліричних творах і поемі «Слово про Махтум-Кулі» українського поета Ярослава Шпорти (1922–1956). Я. Шпорта у складі військової частини потрапив після Другої світової війни до Туркменістану, де провів кілька років, побував у Ірані. Внаслідок цього туркменські образи, мотиви, враження знайшли відображення в його творах. У поемі «Слово про Махтум-Кулі» (1954) осмислюються проблеми творчих пошуків, кризи, визначення власного призначення й ідіостилю на основі біографії та ліричних творів класика туркменської та світової поезії Маґтимґули Пираґи (Махтумкулі Фрагі). Поет переживає кризу через відчуття, що не знаходить належного відгуку з боку співвітчизників. Подолати сумніви й нерозуміння допомагає неповторна краса рідного краю та спілкування з туркменами (у дусі соціологічних вимог часу, ці туркмени – люди праці, в поемі це – «ратай»). У вірші «В сорок п’ятім році, в Ашхабаді…» знайшли відтворення автобіографічні враження від перебування у столиці Туркменії, зокрема про знайомство з майбутньою дружиною на гамірному ашхабадському базарі. Вірш «До туркменського поета Рухі Алієва» сповнений вдячності за те, що Р. Алієв звільняв рідну для Я. Шпорти Україну, познайомив українського поета з багатьма скарбами туркменської культури. У текст вірша Я. Шпорти введено кілька екзотизмів та образи із творів Р. Алієва. Версифікація поеми «Слово про Махтум-Кулі» та вірша «До туркменського поета Рухі Алієва» відтворює ритмічні та строфічні особливості східної, зокрема перської та туркменської, лірики. «Туркменські» твори Ярослава Шпорти стали вагомим внеском у розвиток українсько-туркменських культурних взаємин.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Ярослав Шпорта; лірика; поема; версифікація.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 05 Груд 2022 11:17
Останні зміни: 05 Груд 2022 11:17
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42611

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу