Гусейн Мухтаров і Олексій Коломієць: рецепція-діалог

Васьків, Микола Степанович (2022) Гусейн Мухтаров і Олексій Коломієць: рецепція-діалог IV. International Ankara Multidisciplinary Studies Congress: Full Texts Book. с. 705-709. ISSN 978-625-8323-89-4

[thumbnail of M_Vaskiv_Muhtarov_22_FJ.pdf] Текст
M_Vaskiv_Muhtarov_22_FJ.pdf

Download (603kB)
Офіційне посилання: https://www.researchgate.net/publication/365871862...

Анотація

У статті провадиться порівняльний аналіз п'єс туркменського письменника Гусейна Мухтарова "Сім'я Аллана (Честь сім'ї)" (1949) й українського драматурга Олексія Коломійця "Дикий Ангел" (1978). На основі цього аналізу автор статті доводить, що після перекладу п'єси туркменського драматурга українською мовою вона стала добре відома українським читачам, письменникам і драматургам та що О. Коломієць узяв її сюжет за основу своєї п'єси. У центрі обох творів лежить гостра морально-етична проблема перетворення керівника у владного правителя, а потім і самодура, який починає вважати загальне майно своїм особистим. Така поведінка суперечить споконвічним народним уявленням про совість і честь, носіями яких є старші члени сім'ї. Саме вони виправляють помилки своїх синів, змушують їх виправити допущені помилки. Моральні устої туркменів і українців виявляються спорідненими, типологічно збіжними. П'єса О. Коломійця запозичує багато сюжетних ходів творів Г. Мухтарова, іноді до дрібних деталей. Цей прийом запозичення і трансформації чужих творів був дуже продуктивним у творчості українського драматурга. Та якщо колізії взаємин батька й сина становлять основу п'єси Г. Мухтарова, то в п'єсі О. Коломійця вони опиняються на периферії. Український драматург творчо запозичив перипетії твору туркменського автора, переніс їх на український національний ґрунт, трансформував, створивши оригінальний високохудожній текст, який став класикою української та радянської літератури, так само як п'єса Г. Мухтарова стала класикою туркменської й радянської драматургії. Обидва твори були свого часу вдостоєні Державної премії СРСР і не втратили актуальності й натепер.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: компаративний аналіз; туркменсько-українські літературні зв'язки; п'єса; Гусейн Мухтаров; Олексій Коломієць.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 05 Груд 2022 13:02
Останні зміни: 05 Груд 2022 13:02
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42613

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу