Друга світова війна в поемах П. Скунця й Д. Кременя: синтез закарпатського «кута зору» й «абстрактного» гуманізму

Васьків, Микола Степанович (2022) Друга світова війна в поемах П. Скунця й Д. Кременя: синтез закарпатського «кута зору» й «абстрактного» гуманізму Колективна (три і більше авторів). Personalities in the Cultural and Educational Space of Zakarpattya Region: Ivan Chendey. Petro Skunts: Collective Monograth. Publishing House of University of Technology, Польща, Katowice.

[thumbnail of M_Vaskiv_Kol_monograph_2_6_2022_FJ.pdf] Текст
M_Vaskiv_Kol_monograph_2_6_2022_FJ.pdf

Download (757kB)
Офіційне посилання: http://www.wydawnictwo.wst.pl/oferta_wydawnicza_or...

Анотація

У статті аналізується антивоєнний, антитоталітарний пафос поем українських поетів із Закарпаття Петра Скунця («На границі епох», «Розпяття») та Дмитра Кременя («Меморандум Герштейна»), який синтезує в собі специфічно регіональний і загальнолюдський кути зору. Регіональне бачення суті Другої світової війни в поемах П. Скунця полягає в тому, що ентузіазм боротьби в лавах Радянської Армії з гітлерівською коаліцією був породжений жорстоким національним і соціальним гнобленням Закарпаття з боку Угорщини. Мотив звільнення рідного краю постійно звучить у внутрішніх монологах ліричних героїв Дмитра Вакарова й Івана Кубинця. Загальнолюдський кут зору виявляється в тому, що герої поем Скунця і Кременя борються не за ідеали утвердження радянської влади та її ідеології, а проти антилюдяної, нещадної та жорстокої нацистської ідеології, за свободу й індивідуальність кожної людини. Саможертовність персонажів заради майбутнього людства, аж до загибелі, тісно корелює в поемах із жертовністю Христа, що знаходить вияв у біблійній символіці, колізіях і алюзіях поем «Розпяття» й «Меморандум Герштейна». Все це викликало гостре невдоволення офіційної влади і критики, переслідування авторів поем.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Петро Скунць; антитоталітарний пафос; кут зору; регіональне й загальнолюдське; поема.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: професор Микола Степанович Васьків
Дата внесення: 18 Лист 2022 11:38
Останні зміни: 18 Лист 2022 11:38
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42615

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу