«Працюємо і вдень, і вночі»: військово-польова медицина Східної війни за севастопольськими листами М.І. Пирогова (1854 – 1855)

Драч, Оксана Олександрівна (2022) «Працюємо і вдень, і вночі»: військово-польова медицина Східної війни за севастопольськими листами М.І. Пирогова (1854 – 1855) Колективна (три і більше авторів). «Z TARCZĄ ALBO NA TARCZY»: WOJNY W HISTORII CYWILIZACJI ŚWIATOWEJ: Monografia. Międzynarodowe konsorcjum naukowo-edukacyjny im. Luciena Febvra, Польща-Франція, Warszawa-Paryż.

[thumbnail of Drach_O_Pracuemo v den_Rozdil_monographii_2022.pdf] Текст
Drach_O_Pracuemo v den_Rozdil_monographii_2022.pdf - Опублікована версія

Download (388kB)

Анотація

Розглянути й осмислити події Кримської кампанії 1854–1855 р. прагнемо під кутом зору безпосереднього учасника М.І. Пирогова на основі його севастопольського епістолярію. «Служіння істині і вітчизні», визначені Пироговим як власне життєве кредо, він мав нагоду продовжити під час Східної війни як головний хірург Севастополя. Академік медицини полишив високі посади в столиці, родинний затишок задля служіння власним професіоналізмом військово-польовій хірургії. На війні він не бажав замовчувати наявний безлад і дезорганізацію російського військового начальства, заручниками чого ставали найменш захищені – поранені і хворі. Щирий гуманізм головного хірурга Севастополя мав буденний вимір, в основі якого неослабна турбота про ранених. Саме він підтримав інноваційний захід щодо допущення жінок у статусі сестер милосердя до військово-польових шпиталів для догляду ранених і хворих.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: М.І. Пирогов; головний хірург Севастополя; севастопольські листи; військово-польова медицина; військові шпиталі; поранені; Східна війна; сестри милосердя.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Оксана Олександрівна Драч
Дата внесення: 30 Лист 2022 04:23
Останні зміни: 22 Груд 2022 23:20
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42916

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу