Евристичність категорій естетики у змісті вищої музичної освіти

Олексюк, Ольга Миколаївна (2022) Евристичність категорій естетики у змісті вищої музичної освіти Колективна (три і більше авторів). Синергія культури у розвитку духовного потенціалу особистості (за редакцією проф. Олексюк Ольги): колективна монографія. AV Akademikeverlag, Republic of Moldova, Chisinau.

[thumbnail of Oleksiuk_O_HKAIM_KMMO_FMMH.pdf] Текст
Oleksiuk_O_HKAIM_KMMO_FMMH.pdf

Download (170kB)

Анотація

В інтерпретаційному просторі діє система нормативно-регулятивних механізмів, які спрямовують творчу активність інтерпретатора на реалізацію своїх духовних і творчих сил. Серед найважливіших нормативно-регулятивних механізмів визначають такі: музично-естетичний тезаурус, естетичний смак, ідеал, ціннісні орієнтації та світоглядну настанову. У нашій концепції підкреслено необхідність нагромадження музично-естетичного тезаурусу музиканта-виконавця, у якому виділяють: знання про сутність естетичних категорій у сфері музики (естетичний категоріально-поняттєвий фонд); знання виражальних можливостей музичних засобів у розкритті змісту категорій естетики; знання жанрів та видів музичного мис¬тецтва; знання типів музичних форм та композиційних зако¬номірностей музичного твору; знання національно-стильових традицій у музичному мистецтві; емоційно-естетичний фонд, сформований досвідом перцептивного переживання музичних текстів, та асоціативний фонд як систему асоціативних зв’язків. Відображення найбільш важливих стилістичних, жанрових, формоутворювальних особливостей музичної мови здійснюються через оволодіння естетичним категоріально-поняттєвим фондом, до якого належать знання основоположних, фундаментальних категорій (до таких, згідно з більшістю естетичних концепцій, належать піднесене і низьке, прекрасне і потворне, трагічне і комічне) і категорійних понять, пов’язаних з естетич¬ним аналізом музичних творів (художній зміст, художня форма, художній образ, художній стиль, художня тема, художня ідея, композиція, структура, ритм тощо).

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: вища музична освіта; естетика; евристичність; художні образ
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра музикознавства та музичної освіти
Користувач, що депонує: Доктор Ольга Миколаївна Олексюк
Дата внесення: 30 Лист 2022 05:04
Останні зміни: 30 Лист 2022 05:04
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42926

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу