Детермінанти професійного вигорання працівників сфери громадського харчування

Матвієнко, Лариса Іванівна та Коваленко, А. (2022) Детермінанти професійного вигорання працівників сфери громадського харчування Колективна (три і більше авторів). Особистість у сучасному соціопсихологічному вимірі: монографія. Олді+, Україна, Херсон.

[thumbnail of L_Matvienko_A_Kovalenko_M_OSSV_FPSRSO.pdf] Текст
L_Matvienko_A_Kovalenko_M_OSSV_FPSRSO.pdf

Download (721kB)

Анотація

Проблема професійного вигорання представників соціономічних професій залишається актуальною, у статті доповнено розуміння емоційного вигорання як феномену, що розкриває особистісну деформацію, небезпечність якої для фахівця сфери обслуговування полягає в емоційному виснаженні, знеособленні, скороченні особистих досягнень та потенційно є найуразливішим фактором професій даного типу.Виявлено поступове зростання показників за всіма шкалами вигорання відповідно до збільшення стажу роботи. Так, найвищі показники за всіма шкалами встановлено для працівників, які мають стаж роботи більше 5 років, серед них управляючі, менеджери, адміністратори. Це можна пояснити тим, що працівники зазначених спеціальностей належать до управлінських посад, де рівень вимог та відповідальності вищий. Управлінцям властивий високий рівень смисложиттєвих орієнтацій, зокрема за шкалою «Локус контролю – господар життя». Жінки, які працюють у сфері громадського харчування, виснажуються більше, ніж чоловіки. Також доведено, що представники сфери громадського харчування обирають неадаптивні стратегії подолання стресових ситуацій.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Професійне вигорання, стрес, виснаження, смисложиттєві орієнтації
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: Лариса Іванівна Матвієнко
Дата внесення: 30 Лист 2022 14:41
Останні зміни: 30 Лист 2022 14:41
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/42967

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу