Психосемантика смислових трансформацій у метафоричному мовленні

Лозова, Ольга Миколаївна (2022) Психосемантика смислових трансформацій у метафоричному мовленні Одноосібна. СПОЛОМ, Україна, Львів.

[thumbnail of O_Lozova PTSMM.pdf] Текст
O_Lozova PTSMM.pdf - Опублікована версія

Download (6MB)

Анотація

У монографії розкрито психосемантичні особливості мислення мовця в умовах метафоричної номінації об’єкта. Репрезентовано глибинні розумові структури з точки зору лінеаризації, розгортки смислу в мовленні. Описано прийоми і способи оперування смислами у проблемній ситуації говоріння, обґрунтовано тезу про смислову зумовленість мовленнєвої успішності чи неуспішності суб’єкта. Представлено розроблені автором методики: методика визначення стратегій смислоутворення; техніка вимірювання впливу метафоричної номінації на розуміння тексту та якісні характеристики письмового мовлення, метод дослідження децентраційних можливостей мовця; техніка ініціювання смислоутворення. Обґрунтовано класифікацію мовленнєвих контекстів метафоричних висловлювань з точки зору комунікативних функцій експресивності та мовленнєвого впливу на адресата. Експліковано функції метафоричної номінації в мовленнєво-мисленнєвої діяльності особистості. Виділено взаємозв’язки між мовленнєвими характеристиками суб’єкта та особливостями його когнітивної сфери; представлено концептуальну структурну модель мовленнєвої здатності до метафоричної номінації.

Тип елементу : Монографія (Одноосібна)
Ключові слова: Психосемантика; концептуальна система; смисл; метафоричне мовлення
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: професор О.М. Лозова
Дата внесення: 09 Груд 2022 08:58
Останні зміни: 09 Груд 2022 08:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/43245

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу