Чотири рівні аналітики безпеки (до питання аналізу міжнародних загроз)

Цвєтков, Олександр Глєбович (2021) Чотири рівні аналітики безпеки (до питання аналізу міжнародних загроз) Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Міжнародні відносини: історія, теорія, практика». с. 104-108.

[thumbnail of O_Tsvietkov_Mkonf_2021_FPMV.pdf] Текст
O_Tsvietkov_Mkonf_2021_FPMV.pdf

Download (254kB)
Офіційне посилання: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/39459/1/H_M...

Анотація

Анотація. Розглядаються теоретичні і практичні підходи до аналізу таких гострих і чутливих проблем міжнародного життя, як конфлікти і загрози у міжнародних відносинах. Зазначається, що для їх сучасної багатополюсної моделі, як і для попередньої двополюсної, характерним є надзвичайно широка палітра історично сформованих «заморожених» та нових «гібридних» конфліктів, які відбуваються в Європі і практично у всіх частинах світу і самі створюють серйозні регіональні і глобальні загрози. У політичному і гносеологічному плані ставляться питання необхідності розрізнювати і відповідно аналізувати існуюче різноманіття міжнародних викликів, загроз і конфліктів та проводити їх типізацію та структуризацію. І досягати завдяки цьому більшої конкретики у розумінні можливостей отримання того чи іншого геополітичного результату, зокрема у протистоянні України з Росією. Предметно, на прикладах світової і вітчизняної дипломатичної практики, висвітлюються аналітичні підходи до міжнародних загроз на основі теорії міжнародних відносин та відповідних розробок в академічних середовищах з питань війни і миру та конфліктології. Як доцільні і ефективні наводяться методики Копенгагенської школи теорії сек’юритизації, Нормандського індексування, концепції онтологічної безпеки тощо. Розглядаються і методи структуризації конфліктів на базі ціннісних підходів у п’яти сферах та різно рівневої аналітики кризових та загрозливих ситуацій. Їх цільове застосування має сприяти кращому розумінню міжнародних загроз та пошуку вирішення існуючих конфліктів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: міжнародні відносини; регіональні та глобальні загрози; конфлікти; теорії сек’юритизації; Нормандського індексування та онтологічної безпеки; модель 4-х рівнів аналізу конфліктних ситуацій.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет права та міжнародних відносин > Кафедра міжнародних відносин
Користувач, що депонує: професор Олександр Глєбович Цвєтков
Дата внесення: 14 Груд 2022 14:46
Останні зміни: 02 Черв 2023 06:53
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/43362

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу