Проблеми і перспективи взаємодії людини та штучного інтелекту

Додонова, Віра Іванівна та Додонов, Роман Олександрович (2022) Проблеми і перспективи взаємодії людини та штучного інтелекту Гуманітарні студії: педагогіка, психологія, філософія, 13 (3). ISSN 2706-9230 (Online), 2706-9222 (Print)

Повний текст недоступний з цього архіву.
Офіційне посилання: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Pedagogica/...

Анотація

Стаття присвячена питанню проблем взаємодії людини і штучного інтелекту, етичних аспектів функціонування штучного інтелекту. Надається визначення штучного інтелекту та пояснення різниці між слабким, сильним штучним інтелектом і суперінтелектом. Першою проблемою взаємодії людини і світу в контексті функціонування штучного інтелекту є екзістенційне питання зайвості людини внаслідок поширення штучного інтелекту. Наголошується на тому, що штучний інтелект, з одного боку, вивільняє людину від певних сфер діяльності, полегшуючи її існування, з іншого боку, робить її зайвою і в виробництві, і в особистому житті. Другою є проблема відповідальності за дії штучного інтелекту. Обстоюється думка про необхідність відповідальності людини за дії штучного інтелекту, оскільки штучний інтелект не володіє свідомістю. Третя проблема полягає в активізації феномену глупоти в суспільстві. Штучний інтелект створює умови для розумнішання одних верств населення та оглупіння інших, що може вилитися в ще більше розумову і майнову нерівність.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: інтелект; штучний інтелект; етика; відповідальність; юридична відповідальність; екзистенційний стан людини
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: Роман Олександрович Додонов
Дата внесення: 04 Січ 2023 10:17
Останні зміни: 04 Січ 2023 10:17
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/43611

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу