Narratives of Polish-Ukrainian interaction in Polish documentaries

Росінська, Олена Анатоліївна (2022) Narratives of Polish-Ukrainian interaction in Polish documentaries Obraz (3 (40)). с. 51-62. ISSN 2415-8496

[thumbnail of Narratives of Polish-Ukrainian interaction in Polish documentaries] Текст (Narratives of Polish-Ukrainian interaction in Polish documentaries)
obraz Rosinska.pdf - Опублікована версія

Download (664kB)
Офіційне посилання: https://obraz.sumdu.edu.ua/

Анотація

Дослідження спрямоване на вивчення ключових наративів, які транслюються в теледокументалістиці України та Польщі в контексті відображення взаємодії двох народів в історичному, культурному та соціальному полі. Матеріалом для аналізу став документальний телепродукт, у якому висвітлювався образ України та українця для польського глядача. Документальний серіал «Українці» демонструвався в Польщі з 07.04.2022 року і мав представити історії українців, які мігрували до Польщі в різні часи, щоб фактично зробити їх «видимими» й зрозумілими для польського суспільства. Герої серіалу говорять про те, що спонукало їх мігрувати і як вони бачать свою подальшу долю. Фільм показує, як в їхнє життя увійшла війна. Метою дослідження є формування системного уявлення про особливості наративів україно-польської взаємодії в польській теледокументалістиці, зокрема в документальному телесеріалі «Українці» (2022 рік). Предметом аналізу в дослідженні постали ключові наративи, що реалізуються в цьому документальному матеріалі. Виділено, зокрема, такі наративи: наратив пошуку кращого життя, наратив випробування та досягнення успіху, наратив війни й ворога, наратив спільної долі українців та поляків. Кожен із цих наративів вибудовується через низку мотивів та образів, що також висвітлено в дослідженні. Аналіз наративів також передбачав визначення наявності ознак стереотипізації та соціальних оман в матеріалах такого жанру з подальшим створенням цілісної картини сценаріїв відображення взаємодії двох народів на тлі формування нової політичної єдності в умовах спільного протистояння агресії й поглиблення процесів взаємодії.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: теледокументалістика; наратив; медіаполе; суспільна інформація.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра міжнародної журналістики
Користувач, що депонує: доцент Олена Анатоліївна Росінська
Дата внесення: 02 Січ 2023 11:17
Останні зміни: 02 Січ 2023 11:17
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/43634

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу