Клоун. Блазень. Мудрець: тема свободи та мотив гри у друкованій графіці Аркадія та Геннадія Пугачевських

Романенкова, Юлія Вікторівна та Палійчук, Анна Вікторівна (2023) Клоун. Блазень. Мудрець: тема свободи та мотив гри у друкованій графіці Аркадія та Геннадія Пугачевських Колективна (три і більше авторів). Moderní aspekty vědy: XXVIII. Díl mezinárodní kolektivní monografie. Mezinárodní Ekonomický Institut, Česká republika, Česká republika.

[thumbnail of Y_Romanenkova_A_Paliychuk_KBM.pdf] Текст
Y_Romanenkova_A_Paliychuk_KBM.pdf

Download (1MB)

Анотація

Блазень, клоун, дурень, паяц… Це не просто витівник, який міг веселити публіку, хоча і це він мав вміти робити якомога краще. Не просто той, хто допомагав прикрасити нудьгу або виконував дрібні доручення при монаршій особі. Це часто й дуже впливові особистості – довірені особи монархів, радники, політики, ледь не всесильні, якщо королівством міг правити король, то королем нерідко керував блазень. Втілення права говорити правду, не боячись розплати, уособлення свободи слова, мудрості, прихованої за маскою балагура, блазень часто вирішував долю держави, був радником володаря та фактично другою людної у державі, користуючись майже необмеженим впливом... Але водночас блазень-мудрець міг без остраху говорити те, що думає, прикриваючись маскою дурня, це людина, яка не була частиною натовпу, яка мала свободу говорити. Тому, звичайно, і в мистецтві блазень давно став уособленням, символом свободи, хоча й не завжди безкарної. Нерідко він протиставлявся скутим безліччю канонів можновладцям, вільна пташка супротив золотої клітки.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: клоун; блазень; паяц; свобода; гравюра; друкована графіка
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра дизайну
Користувач, що депонує: Юлія Вікторівна Романенкова
Дата внесення: 22 Лют 2023 12:40
Останні зміни: 22 Лют 2023 12:40
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/43882

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу