«Мій дідусь був черешнею» Анджели Нанетті як зразок «нової» дитячої прози

Гальчук, Оксана Василівна (2023) «Мій дідусь був черешнею» Анджели Нанетті як зразок «нової» дитячої прози Колективна (три і більше авторів). Philological education and science: transformation and modern development vectors : Scientific monograph. «Bltija Publishing», Latvia, Riga, Latvia.

[thumbnail of O_Halchuk_Chapter manuscript_2023.pdf] Текст
O_Halchuk_Chapter manuscript_2023.pdf

Download (838kB)
Офіційне посилання: http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catal...

Анотація

Мета цієї розвідки полягає в дослідженні поетики повісті Анджели Нанетті «Мій дідусь був черешнею» як текстового репрезентанта «нової» дитячої літератури. Комплекс наукових методів, застосованих у цій студії, включає історико-літературний, психоаналітичний і архетипний зокрема, компаративний. Саме таке поєднання дослідницького інструментарію уможливлює вирішення основних завдань, як-от: визначення характерології «нової» дитячої літератури; аналіз повісті «Мій дідусь був черешнею» крізь призму соціальної і психологічної проблематики; з’ясування специфіки розкриття питання ідентичності у творі; розгляд образної системи повісті й ролі архетипів у її формуванні. Потреба вирішити ці завдання на матеріалі не вивченого ще в нашому літературознавстві творі зумовлюють новизну цієї студії. У перебігу дослідження визначено, що «нова дитяча література» – це твори сучасного етапу розвитку літератури для дітей і про дітей, автори яких відмовились від загравання з дитячою аудиторією, профанації дитинства як незрілого, а відтак неважливого етапу в житті людини, зображення дитини «маленьким дорослим», звуження проблематики до умовно дитячої тощо. Доведено, що характерними рисами «нової» дитячої літератури, оприявленими в повісті Анджели Нанетті, є занурення у психологію персонажа-дитини, застосування «дитячої оптики» для порушення питань із площини літератури для дорослих, як-от: поколіннєвий конфлікт, смерть і переживання втрати, пошуки ідентичності та ін. При цьому переосмислюється функція дитячого персонажа у зв’язку з його роллю в самоідентифікації дорослих. У дослідженні відстежено, у який спосіб легка іронія дитячого наративу, оніричні елементи, архетипний характер образної системи повісті формують особливу художню модель світу як альтернативну «дорослій», що притаманна реалістичному стилю. Відтак твір набуває ознак тексту-притчі.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Анджела Нанетті; "нова" дитяча література; дитина-наратор; тема втрати; ідентичність; художній образ світу
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра світової літератури
Користувач, що депонує: професор Оксана Гальчук
Дата внесення: 24 Лют 2023 15:36
Останні зміни: 24 Лют 2023 15:36
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/44008

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу