Науково-теоретичні та практичні підходи до девіантної поведінки підлітків

Суліцький, Вадим Володимирович та Стратієнко, Яна Вікторівна (2023) Науково-теоретичні та практичні підходи до девіантної поведінки підлітків Proceedings of the XIII International Scientific and Practical Conference.. с. 346-352.

[thumbnail of V_Sulitskyi_Ya_Stratiienko_FPSRSO_SPSR.pdf] Текст
V_Sulitskyi_Ya_Stratiienko_FPSRSO_SPSR.pdf

Download (321kB)
Офіційне посилання: URL: https://isg-konf.com/information-activity-as-...

Анотація

Девіантність – міждисциплінарне поняття, що вивчається в межах різних наукових підходів в психології, педагогіки, соціології, кримінології, права тощо. Проте, всі тлумачення цього поняття можна звести до трьох основних наукових підходів, таких як: біологічний (антропологічний); психологічний; соціологічний. Так, у перших двох наукових підходах стверджується, що людина має схильність до відхилень від народження. У соціологічній галузі девіантна поведінка – це результат засвоєння ними негативного соціального досвіду. Отже, девіантну поведінку слід диференціювати за змістом і цільовою спрямованістю, а також, за ступенем суспільної небезпеки. Її прояви різноманітні – від моральних проступків, незначних кримінальних правопорушень до тяжких злочинів. Серед проявів девіантності виділяється так званий докримінальний рівень, коли підлітки ще не стали суб'єктом злочину. Це виявляється на рівні дрібних порушень соціальних норм, правил поведінки, у вживанні алкогольних, наркотичних речовин, що призводить до руйнування психіки у підлітків і, як наслідок, до спотворення в них уявлень про поняття «можна чи ні», «доцільно-не доцільно», «правильно-не правильно» тощо. Більш серйозну суспільну небезпеку становлять відхилення, що проявляються у злочинній поведінці. У девіантних підлітків це відбивається на системі міжособистісних стосунків удома, школі та на вулиці. Таким чином, девіантна поведінка є результатом несприятливого соціального розвитку, а порушення соціалізації виникають у різному віці. Руйнування зовнішніх соціальних зв'язків тісно пов'язане з деформацією внутрішніх норм поведінки – ціннісних орієнтацій і соціальних установок.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: DOI – 10.46299/ISG.2023.1.13
Ключові слова: підлітки; девіантність; деліквентність; наукові підходи; практичні підходи; теорія
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Міжнародні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи
Користувач, що депонує: доцент Вадим Володимирович Суліцький
Дата внесення: 04 Квіт 2023 12:21
Останні зміни: 04 Квіт 2023 12:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/44661

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу