Драматургічний дискурс війни в оптиці українських "котячих сюжетів": екокритика, ментальні матриці, "кототерапія", тотемний код

Бондарева, Олена Євгенівна (2023) Драматургічний дискурс війни в оптиці українських "котячих сюжетів": екокритика, ментальні матриці, "кототерапія", тотемний код Колективна (три і більше авторів). INTERNATIONAL SECURITY STUDIOS: managerial, economic, technical, legal, environmental, informative and psychological aspects: monographia. Georgian Aviation University, Georgia, Tbilisi.

[thumbnail of O_Bondareva_ISS_METLEIPA_FUFKM.pdf] Текст
O_Bondareva_ISS_METLEIPA_FUFKM.pdf - Оновлена версія

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://drive.google.com/file/d/10p5mINHq86EAfb9mv...

Анотація

Розглянуто сучасні твори української драматургії про війну ХХІ століття, в яких персонажами є коти – або у взаємодії з персонажами-людьми, або ж поза нею. Провідною аналітичною оптикою обрано екокритичну теорію, зріз актуальних положень якої представлено з опертям на студії українських і зарубіжних учених, що працюють у цій літературно-критичній парадигмі. Проаналізовані драматургічні тексти увиразнюють сучасну українську екокритику як реляційну систему, відкриту до взаємодії з іншими теоретичними методологіями гуманітарного знання ХХІ століття. Війна особливо відтінила спільні теоретичні поля екокритики, теорій ідентичності та сучасних деколоніальних практик. Для української культури надзвичайно важливою зараз вбачається необхідність створити зриме дистанціювання від російської колоніальної культури/літератури та незворотно подолати відведену українцям позицію колоніальних “жертв”. Українська ментальна прошивка з її життєствердними загальними наративами культури сприяє досягненню цієї мети, а прив’язаність до спільного колоніального культурного поля, навпаки, руйнує такі перспективи. Поза межами драматургії активне продукування “котячих” сюжетів у літературі, візуальних мистецтвах, кінематографі, неоміфології тощо перетворюється на потужний контрдискурс, яким утверджується колективна народна природа майбутньої української перемоги.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: анімалістичний код; деколоніальність; драматургія; екокритика; ідентичність; контрдискурс
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: Олена Бондарева Бондарева
Дата внесення: 18 Квіт 2023 16:18
Останні зміни: 29 Груд 2023 18:46
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/44829

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу