Компетентність – як чинник професійної підготовки музиканта-виконавця в системі університетської музичної освіти

Економова, Ольга Серафимівна та Макарова, Емма Вікторівна та Яковенко, Віра Григорівна (2022) Компетентність – як чинник професійної підготовки музиканта-виконавця в системі університетської музичної освіти Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, Том 1 (57). с. 278-284. ISSN 2308-4855 (Print), 2308-4863 (Online)

[thumbnail of O_Ekonomova_E_Makarova_V_Yakovenko_APGN_57_1.pdf] Текст
O_Ekonomova_E_Makarova_V_Yakovenko_APGN_57_1.pdf

Download (400kB)
Офіційне посилання: http://aphn-journal.in.ua/about

Анотація

У статті розглядаються питання розвитку професійної компетентності майбутніх музикантів- виконавців в системі університетської освіти як сукупність професійних якостей та знань які проектуються на вміння, необхідні для успішного здійснення професійної діяльності. Зазначається, що зміст категорії «компетентність» має передбачати мотиваційно-ціннісний, діяльністний та результативний компоненти системи підготовки щодо формування ключових компетенцій фахівців за умови їх готовності до реалізації професійних цілей. Обгрунтовано компетентнісні основи професійного саморозвитку музиканта-виконавця в процесі вокальної та інструментальної підготовки. Розглянуто сутність майбутнього фахівця – музиканта до самореалізації, висвітлено критерії та показники професійної сформованості, виокремлено кластери компетентностей як освітнього результату дослідженого феному. Проаналізовано різні підходи до визначення сутності та специфіки виконавської діяльності, основні знання, уміння та навички, якими повинен володіти сучасний музикант-виконавець. Означено, що суть компетентнісної концепції освіти полягає у системній організації інтелектуальних, комунікативних, моральних , креативних вимогах при підготовці майбутнього фахівця. Зазначено, що компетенція- це норма вимоги, які потрібні для якісної підготовки спеціаліста. Компетентності майбутнього фахівця музичного мистецтва передбачають спроможність його до самостійної виконавської і словесної інтерпретації музичних образів; діяльнісно – творчий компонент мистецької компетентності майбутнього виконавця спрямовує на вироблення у студентів професійних орієнтирів. Охарактеризовано взаємозв’язок професійної мотивації і професійно-педагогічної компетентності викладачів вищої освіти. Визначено, що інтерес до процесу і результатів діяльності грунтується на прагненні до саморозвитку та самоствердження.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: компетентність; мотивація; музикант-виконавець; саморозвиток; музичне мистецтво
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра академічного та естрадного вокалу
Користувач, що депонує: Вера Григорьевна Яковенко
Дата внесення: 03 Трав 2023 06:57
Останні зміни: 03 Трав 2023 06:57
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/44947

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу