Участь співачки Зої Гайдай у музичних конкурсах в умовах радянського тоталітаризму 1930-х рр.

Кацалап, Олена Вікторівна (2023) Участь співачки Зої Гайдай у музичних конкурсах в умовах радянського тоталітаризму 1930-х рр. Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (1). с. 302-307. ISSN 2226–3209 (Print), 2409–0506 (Online)

[thumbnail of O_Katsalap_Visnyk_NAKKKiM_1_2023_FMMiH.pdf] Текст
O_Katsalap_Visnyk_NAKKKiM_1_2023_FMMiH.pdf

Download (648kB)
Офіційне посилання: http://journals.uran.ua/visnyknakkkim/issue/view/1...

Анотація

Мета роботи. Дослідити один з аспектів професійної діяльності української співачки З. Гайдай у 1930-х рр. – участь у музичних конкурсах у період утвердження радянського тоталітарного режиму. В рамках дослідження даного питання показати специфіку їх організації та проведення, масштабність цих творчих подій та їх значущість для професійного розвитку вокалістки. Методологія роботи полягає в застосуванні джерелознавчого методу для аналізу архівних документів, які містять інформацію щодо участі З. Гайдай у музичних конкурсах, а також інших матеріалів з теми дослідження, конкретно-історичного – для висвітлення соціально-політичних процесів, на тлі яких проходили музичні конкурси, біо-бібліографічного – для визначення місця цього аспекту діяльності співачки в її творчій біографії, загальнонаукових методів (аналіз, синтез, узагальнення) – з метою ґрунтовного вивчення питання та формування аргументованого висновку. Наукова новизна статті полягає в розширенні відомостей про творчу діяльність З. Гайдай у 1930-х рр., яка доповнилася участю в музичних конкурсах, в оцінюванні рівня цих конкурсів, їхньої специфіки та можливостей щодо реалізації професійних устремлінь. Висновки. Здійснені аналіз та оцінка результатів участі З. Гайдай у музичних конкурсах 1933-го та 1937-го рр. дали змогу виявити рівень її фахової компетентності та професійних прагнень. Наперекір випробуванням і викликам тих непростих років, співачка змогла вибороти звання лауреата Всеукраїнського та Всесоюзного конкурсів, що позитивно вплинуло на розвиток її виконавської кар’єри. Однак політична ситуація в СРСР не посприяла здійсненню планів щодо навчання в Італії, тим самим позбавивши українську мисткиню можливості вдосконалити фахову майстерність та апробувати свій талант на міжнародній арені.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: З. Гайдай; музичні конкурси в СРСР 1930-х рр.; голодомор 1932-1933 рр.; заідеологізованість
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра академічного та естрадного вокалу
Користувач, що депонує: ст. викл. Олена Вікторівна Кацалап
Дата внесення: 01 Трав 2023 14:15
Останні зміни: 01 Трав 2023 14:15
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/44960

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу