Ключові віхи генези музичної освіти в Китаї

Желанова, Вікторія В'ячеславівна (2023) Ключові віхи генези музичної освіти в Китаї Вісник науки та освіти (4 (10)). с. 459-468. ISSN 2786-6165

[thumbnail of V_Zhelanova_ VNO_KVHMOK.pdf] Текст
V_Zhelanova_ VNO_KVHMOK.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://doi.org/10.52058/2786-6165-2023-4(10)

Анотація

Актуальність поданої статті зумовлена глобалізаційними та євроінтеграційними вимірами сучасного суспільства, що об’єктивно детермінують необхідність зростання культурної компетентності особистості; підвищення ролі музичного мистецтва й музичної освіти; потяг вітчизняних музичних педагогів звертатися до досвіду китайської музичної освіти, яка є однією з давніх у світі й накопичила ґрунтовний теоретичний та практичний доробок у цій освітній галузі; бажання вітчизняних й китайських педагогів інтегруватися до світового освітнього простору при збереженні національних культурно-освітніх традицій; прагнення вітчизняних педагогів використовувати досягнення зарубіжної музично-педагогічної освіти, яка досліджена ще у недостатній мірі. У статті сконцентровано увагу на ключових віхах генези музичної освіти Китаю, що почала своє становлення ще за часів Конфуція, коли з’явилась видатна пам’ятка старокитайської співаної поезії «Ши Цзін» («Книги пісень»), що увійшла до канонічного збірника конфуціанських текстів У-цзин. Констатовано, що перші навчальні заклади, де викладались уроки музики були відкриті в Китаї англійцями та американцями («Училище імені Моррісона», «кабінет» Чун Сінь, «читальня» імені Хе Лін Ін Хуа та ін.); що реформаторський рух (кінець XIX – початок XX ст.) стимулював відкриття в різних містах Китаю «інститутів», що мали вже більшу кількість учнів. Висвітлено важливий крок у розвитку музичної освіти Китаю, що пов’язаний з впровадженням навчальної дисципліни «Музика» в професійні навчальні інституції. З’ясовано, що суттєвою подією у музичній освіті Китаю (перша чверть ХХ ст.) було відкриття закладів вищої музичної освіти (консерваторій) та музичних факультетів в університетах з метою навчання професійних музикантів і вокалістів, а також підготовки педагогів для навчання музики та співу. Зазначено, що важливою віхою у генезі музичної освіти в Китаї на початку ХХ століття став процес активного поширення зарубіжних моделей музичної освіти, зокрема, моделей К. Орффа, З. Кодая та Е. Жак-Далькроза. Сучасний етап розвитку музичної освіти Китаю пов’язаний з її науковим обґрунтуванням.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: музична освіта Китаю; генеза музичної освіти Китаю; навчальна дисципліна «Музика»; моделі музичної освіти; музичні факультети університетів.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: Людмила Леонідівна Хоружа
Дата внесення: 19 Трав 2023 08:33
Останні зміни: 19 Трав 2023 11:33
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45128

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу