Психолого-педагогічний супровід особистісно-професійного розвитку майбутніх педагогів в умовах освітніх змін

Іванюк, Ганна Іванівна (2023) Психолого-педагогічний супровід особистісно-професійного розвитку майбутніх педагогів в умовах освітніх змін Перспективи та інновації науки (9(27)). с. 219-231. ISSN 2786-4952

[thumbnail of H_Ivaniuk_PTAIN_9_27_FPO.pdf] Текст
H_Ivaniuk_PTAIN_9_27_FPO.pdf

Download (641kB)
Офіційне посилання: http://perspectives.pp.ua/index.php/pis/issue/view...

Анотація

У статті актуалізовано науково-практичну проблему психолого-педагогічного супроводу особистісно-професійного розвитку студентів педагогічних спеціальностей в умовах реалізації нових освітніх стандартів і подолання негативних травматичних наслідків воєнного часу. Проблематика статті містить міждисциплінарну інформацію, основні положення висвітлені на засадах людино твірних концептів дослідження психолого-педагогічного супроводу врівноваження особистісного та професійного і практичного векторів у підготовці педагогів нової ґенерації з притаманними їм морально етичними, патріотичними, громадянськими і професійними якостями. Для виконання мети і завдань дослідження здійснено підбір і використано низку методів: теоретичних (аналіз, синтез, узагальнення); емпіричних (педагогічний експеримент, спостереження, опитування, анкетування, інтерв’ювання, математичної статистики) із використанням цифрових інструментів, зокрема гугл форми. Організація і проведення дослідження на засадах синергетичного, аксіологічного, компетентнісного, антропологічного підходів дало змогу цілісного студіювання наукової проблеми та узагальнення й інтерпретації отриманих результатів за динамічним, інтраперсональним, когнітивним критеріями. У змісті статті подано теоретично обґрунтоване базове поняття – «психолого-педагогічний супровід особистісно-професійного розвитку майбутнього педагога», що містить нове розв’язання завдань наукового пошуку. Схарактеризовано, виокремлені на констатувальному етапі експерименту, тенденції психолого-педагогічного супроводу особистісно-професійного розвитку майбутніх педагогів в умовах реалізації нових освітніх стандартів: переважання в студентів професійної мотивації над ціннісно-особистісним зростанням; незріле розуміння значення емоційного інтелекту для подальшої професіоналізації майбутніх педагогів і їхньої успішної професійної діяльності; позитивне сприйняття студентами технологій активного навчання, цифрових технологій та інструментів та відсутністю готовності, досвіду і вмінь їх використовувати в освітньому процесі. Розкрито сутнісні особливості встановлених етапів психолого-педагогічного супроводу особистісно-професійного розвитку майбутніх педагогів в освітньому процесі закладу вищої освіти: мотиваційно-пізнавального, конструктивно-діяльнісного, рефлексійно-прогностичного, ціннісно-ідентифікаційного. Матеріал статті містить проміжні результати дослідження з наукової теми. Концептуальні ідеї, що становлять архітектуру статті стануть основою для подальшого дослідження заявленої проблематики.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: психолого-педагогічний супровід; особистіснопрофесійний розвиток; майбутні педагоги; освітні стандарти; загальні компетентності; професійні компетентності (за виконанням професійних функцій); тенденції; етапи.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра освітології та психолого-педагогічних наук
Користувач, що депонує: Олена Анатоліївна Венгловська
Дата внесення: 26 Трав 2023 10:04
Останні зміни: 26 Трав 2023 10:04
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45300

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу