Управління фандрайзингом закладу освіти: розширення можливостей чи вимога часу?

Краус, Катерина Миколаївна та Краус, Наталія Миколаївна та Гнатюк, Олександр Миколайович (2023) Управління фандрайзингом закладу освіти: розширення можливостей чи вимога часу? Європейський науковий журнал Економічних та Фінансових інновацій (1(11)). с. 4-19. ISSN 2617-8648

[thumbnail of Kraus_Upravlinnia_fandraizyngom_2023.pdf] Текст
Kraus_Upravlinnia_fandraizyngom_2023.pdf

Download (998kB)
Офіційне посилання: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/artic...

Анотація

У статті проведено дослідження наукових підходів щодо розуміння сутності та принципів фандрайзингової діяльності в цілому, та в закладах освіти зокрема. На основі цього здійснено ґрунтовний аналіз функцій фандрайзингу в сфері освіти та розкрито їх зміст. Узагальнено переваги від реалізації фандрайзингової діяльності закладами освіти в Україні (забезпечення додаткового фінансування, підтримка громади, формування іміджу закладу освіти, навчання здобувачів освіти життєвим навичкам, сприяння розвитку колективу) та окреслено можливості, які вона відкриває на ринку освітніх послуг. Здійснено аналіз специфіки фандрайзингової діяльності у закладах освіти США, Південної Африки та Великої Британії, й на основі отриманих результатів зроблено висновок щодо використання іноземного досвіду в українських закладах освіти, зокрема в частині диференціації способів фінансування (окрім державного), залученість громадськості до освітніх заходів та активізація зусиль здобувачів освіти й колективу до просування закладу освіти на ринку. Автори акцентують увагу на вагомості особистості керівника закладу освіти в успішній реалізації фандрайзингової діяльності, необхідності посилення його інноваційності, адаптивності, комунікабельності та виваженості в прийнятті управлінських рішень щодо майбутнього розвитку закладу освіти, зокрема в частині його фінансування. Проаналізовано етапи фандрайзингової діяльності та алгоритм планування фандрайзингу, що втілюється керівником закладу освіти. Взято до уваги різноманітність способів залучення додаткового фінансування закладами освіти (міжнародні гранти, кошти місцевого бюджету, кошти фондів, участь у державних цільових програмах, пожертви, кошти комерційних структур тощо), які сьогодні доступні і доречні для використання в Україні. Щоб організувати успішну фандрайзингову діяльність закладу освіти варто також активно проводити прийоми, конкурси, конференції, форуми; створити умови для формування психологічного сприйняття колективом закладу освіти ідей фандрайзингу; розвивати готовність працівників до отримання нових знань не лише у сфері власної компетентності, але й сфері фандрайзингу.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: фандрайзинг; благодійність; спонсорство; фінансування; заклад освіти
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра управління
Користувач, що депонує: Катерина Миколаївна Краус
Дата внесення: 29 Трав 2023 13:19
Останні зміни: 29 Трав 2023 13:19
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45333

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу