Управління цифровим освітнім середовищем закладів освіти

Краус, Катерина Миколаївна та Краус, Наталія Миколаївна та Шепельський, Владислав Ігорович (2023) Управління цифровим освітнім середовищем закладів освіти Європейський науковий журнал Економічних та Фінансових інновацій (1(11)). с. 30-45. ISSN 2617-8648

[thumbnail of Kraus_Upravlinnia_tsyfrovym_osvitnim_prostorom_2023.pdf] Текст
Kraus_Upravlinnia_tsyfrovym_osvitnim_prostorom_2023.pdf

Download (602kB)
Офіційне посилання: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/artic...

Анотація

У статті узагальнено передумови цифрової трансформації сфери освіти загалом та закладів освіти, зокрема. Розглянуто успішні іноземні практики інших країн, де комерційні субʼєкти господарювання працюють над розробкою цифрових технологій не лише для бізнесу, але й для освіти. На прикладі закладів освіти США досліджено перехід від “паперового” освітнього середовища до “цифрового”. Проаналізовано наявну в Україні концепцію цифрової освіти, у якій “цифровий заклад освіти” включає декілька важливих компонентів: зміст навчальних програм, інформаційні платформи, цифрова інфраструктура, система підготовки та перепідготовки педагогів. Беручи до уваги сучасних рівень розвитку науки і техніки у світі, та Україні в тому числі, а також процеси цифровізації різних сфер і галузей країни, освоєння та використання новітніх цифрових технологій в освіті розглядається за трьома можливими сценаріями: консервативним розвитком закладу освіти, ерозією закладу освіти та трансформацією закладу освіти. Вибір одного із можливих варіантів залежить від фінансового та матеріально-технічного забезпечення закладу освіти, готовності та здатності керівників і педагогів змінюватися й адаптуватися до нових реалій, рівня підтримки та сприяння державних інституцій у цифровій трансформації закладу. Автори акцентують увагу на різноманітності сучасних цифрових технологій, що мають свою цінність для цифрової трансформації закладів освіти, серед них: віртуальна реальність, доповнена реальність, змішана реальність, блокчейн технологія. Всі вони орієнтовані на посилення наочності матеріалу, що освоюється здобувачами освіти, підвищення рівня прозорості в оцінюванні знань, швидкій обробці великого масиву даних задля пошуку оптимального варіанту дій. Як і в інших сферах суспільного життя, має місце сьогодні в освітньому процесі застосування штучного інтелекту та технології чат-ботів, що орієнтовані не лише на полегшення викладання навчального матеріалу чи освоєння нової інформації, але й, разом з тим, на зростання якості та прозорості освітнього процесу, оцінювання емоційного стану всіх його учасників.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: digital transformation; digital technologies; digital environment; educational institution
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра управління
Користувач, що депонує: Катерина Миколаївна Краус
Дата внесення: 29 Трав 2023 13:20
Останні зміни: 29 Трав 2023 13:20
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45334

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу