Фінансові технології в Україні: шлях до інновацій та стабільності

Обушний, Сергій Миколайович та Арабаджи, Кирило Вадимович та Костікова, Катерина Олександрівна (2023) Фінансові технології в Україні: шлях до інновацій та стабільності European scientific journal of Economic and Financial innovation, 11 (1). с. 59-72. ISSN 2617-8648

[thumbnail of S_Obushnyi_K_Arabadzhi_K_Kostikova_ESJEFI_1_FEU.pdf] Текст
S_Obushnyi_K_Arabadzhi_K_Kostikova_ESJEFI_1_FEU.pdf - Опублікована версія

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/artic...

Анотація

Стаття присвячена аналізу поточного стану фінтех-ринку в Україні, з фокусом на завданнях, що стоять перед урядом під час фінансової кризи, та швидкому впровадженню фінансових технологій. Фінансові технології (далі –фінтех) вносять докорінні зміни у фінансовий сектор, але вони й супроводжується значними ризиками. Проведено SWOT-аналіз вітчизняного фінтех-ринку, виявлено його сильні та слабкі сторони, можливості та загрози, а також ідентифіковано ключові ризики, що впливають на безпеку фінансового сектору.Проаналізовано комплекс факторів, які призвели до стрімкого розвитку фінтеху, включаючи джерела фінансування фінтех-компаній в Україні, розподіл фінтех-компаній за сферами діяльності та ринками, на яких вони працюють. Крім того, проаналізовано основні причини, що обмежують розвиток фінтеху в Україні.Результатами дослідження є те, що впровадження фінтеху в Україні викликає значний інтерес і має великий потенціал для розвитку фінансового сектору. Серед сильних сторін вітчизняного фінтех-ринку можна виділити наявність кваліфікованих кадрів, зростання інвестиційного потенціалу та підтримка з боку уряду та регуляторних органів. Однак, існують також слабкі сторони, зокрема низька освіченість населення щодо фінансових технологій, відсутність чіткого регулювання та високі ризики кібербезпеки.Розглянуто можливості розвитку фінтеху в Україні, зокрема в сферах платіжних систем, кредитування, інвестицій та страхування. Потенціал українського фінтеху полягає в полегшенні доступу до фінансових послуг, зменшенні витрат та підвищенні ефективності операцій. Проте, існують загрози, такі як недостатня регуляторна підтримка, нестабільність законодавчої бази та конкуренція з боку інших країн.Висновок даної статті акцентує увагу на важливості вирішення ризиків, пов'язаних з фінтехом, у фінансовій сфері з метою забезпечення безпечного розвитку цієї галузі. Ефективна регуляторна політика, підвищення рівня освіти серед населення, впровадження кібербезпеки та співпраця між державними органами, бізнес-структурами та фінтех-компаніями визначаються як ключові фактори, необхідні для забезпечення безпеки фінансового сектору.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: фінансові технології; фінансові ризики; кіберризики; ринок фінтех; фінтех-компанії
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет економіки та управління > Кафедра фінансів
Користувач, що депонує: Сергій Миколайович Обушний
Дата внесення: 05 Черв 2023 14:39
Останні зміни: 05 Черв 2023 14:39
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/45395

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу